De gemeente liet uitgebreid onderzoek doen naar drie populaire plassen: de Noorderplas, de Surfplas en het Wijckermeer. En daar kwam geen goed nieuws uit: alle drie vallen ze voorlopig af als nieuwe openbare zwemplek. Te vies, te gevoelig voor natuur, of gewoon té ingewikkeld.
Noorderplas: blauwalg en rommel in het water
De Noorderplas leek op papier nog wel wat, maar de praktijk is een ander verhaal. Het water scoort slecht. Volgens het waterschap is er regelmatig blauwalg, zijn er poelslakken die zwemmersjeuk kunnen veroorzaken en drijven er resten schuim en microplastic in het water. Geen plek om lekker in rond te dobberen, dus.
Surfplas: overlast en beschermde natuur
Dan de Surfplas, net onder de stad richting Goirle. Die ziet er op zomerse dagen misschien uitnodigend uit, maar is officieel geen zwemwater. En dat gaat zo blijven. De gemeente Goirle is geen voorstander, onder meer omdat er nu al vaak klachten zijn over overlast van jongeren. Daar komt bij dat de plas midden in een kwetsbaar natuurgebied ligt, en daar wil de provincie geen risico mee nemen.
Wijckermeer: misschien ooit, maar niet nu
Het Wijckermeer, aan de westkant van Tilburg bij Wijkevoort, is voorlopig een ‘misschien’. De plas is nu afgesloten voor publiek en alleen toegankelijk voor een duikvereniging. In de toekomst zou er – samen met de ontwikkeling van de Innovatiecampus – mogelijk iets kunnen ontstaan, maar dat is nog ver weg. Bovendien ligt ook deze plas in beschermd natuurgebied, dus zomaar een handdoekje uitrollen zit er niet in.
Een misschien: Piushaven, Rauwbraken en Reeshof
Toch is er ook goed nieuws. De gemeente blijft zoeken naar alternatieven en wel in de Piushaven. Het college onderzoekt of daar komende zomer een stuk afgezet kan worden om veilig te kunnen zwemmen. Het idee is geïnspireerd op initiatieven in bijvoorbeeld Rotterdam en Antwerpen. Er wordt nu gekeken naar de haalbaarheid en of de buurt hier blij van wordt.
Ook worden drie andere opties verder uitgezocht:
- Strandbad De Rauwbraken in Berkel-Enschot: daar kun je nu al zwemmen (tegen betaling), maar de gemeente kijkt naar betere voorzieningen en uitbreiding.
- De plas bij Stappegoor, tussen de onderwijsgebouwen en de A58: hier wordt gekeken of recreatie op termijn mogelijk is.
- En een burgerinitiatief in de Reeshof, waar bewoners dromen van een kanaalpark met zwemkom langs het Wilhelminakanaal. Dat idee staat nog in de kinderschoenen, maar de gemeente helpt mee om het verder te verkennen.
Meer buitenbaden? Ook dat zit in de pijplijn
Naast natuurwater kijkt de gemeente ook naar het uitbreiden van bestaande zwembaden. Zo wordt het Robbenbad bij Stappegoor mogelijk omgebouwd tot een echt buitenbad – door het dak eraf te halen. En in Udenhout wordt zwembad De Groene Wellen vernieuwd. De bouw daarvan start naar verwachting in 2026.
LEES OOK:
Openbaar zwemwater? Van Aarle wil nu toch wel resultaten zien
