Woningcorporatie Tiwos wil het roer omgooien: sociale huur ook naar Blaak en Zorgvlied

Scherpenisse over de nieuwe koers van Tiwos bij Stadsforum (Beeld: Omroep Tilburg/Youtube).

Woningcorporatie Tiwos slaat een nieuwe weg in. Onder de noemer Echt Anders presenteert directeur René Scherpenisse een koerswijziging die volgens hem hard nodig is: “In sommige wijken is het de afgelopen jaren niet significant beter gegaan met de mensen die er wonen. Dat moet écht anders”, vertelt hij in een aflevering van Stadsforum.

Te gast bij het Stadsforum lichtte de directeur van woningcorporatie Tiwos het plan toe. Het is geen afrekening met het verleden, benadrukt hij. “Als we kritisch terugkijken, dan ben ik nog steeds trots. Maar in wijken als West en Noord, waar veel sociale huurwoningen bij elkaar staan, zien we dat bewoners vaak moeite hebben om mee te doen in de samenleving.”

Volgens Scherpenisse ontstaat er in zulke wijken een ongelukkige combinatie van mensen met een laag inkomen en veel problemen. “Er zijn weinig mensen die iets kunnen doen of organiseren. Daarom willen we die wijken meer gaan mengen.”

Meer mix in de wijk

Tiwos overweegt daarom om in sommige huurwijken woningen te verkopen aan starters, en omgekeerd juist sociale huur toe te voegen in duurdere wijken als Zorgvlied-Zuid en de Blaak. “Daar staat namelijk bijzonder weinig sociale huur”, zegt Scherpenisse. “Het is goed voor je om in een gemengde wijk op te groeien. Ik kom zelf uit een sociale huurwijk in Rotterdam. Op mijn school zaten ook kinderen van ouders met een goede baan. Dat is goed voor je ontwikkeling.”

De woningcorporatie past dit principe nu al toe, onder andere in West, Berkdijk en bij nieuwbouwprojecten zoals Poort van Stappegoor. Ook daar worden woningen verhuurd aan mensen met de laagste inkomens, naast middenhuur.

‘Niet in mijn achtertuin’

Toch gaat het niet overal even makkelijk, erkent Scherpenisse. Het idee om sociale huurwoningen toe te voegen in wijken als de Blaak en Zorgvlied is al meerdere keren gestrand. “Dat noemen we het ‘niet in mijn achtertuin’-syndroom.” Volgens hem gebeurt dat op meerdere plekken in Tilburg. “Bij de Oude Goirlese Weg bijvoorbeeld, en de Laarstraat. Dat is wel heel zorgelijk, vind ik.”

Het verzet komt ook bij andere projecten terug, zoals bij de bouw van flexwoningen. “Als wij ergens iets willen neerzetten, stuiten we op 300 bezwaren uit de buurt. Maar als we onze jeugd aan een dak willen helpen, dan zal er gebouwd moeten worden. In Tilburg moeten we altijd bouwen in iemands voor-, achter- of zijtuin. Dat hoort er gewoon bij.”

Met Echt Anders wil Tiwos de komende jaren inzetten op meer diversiteit in de wijken. Niet alleen door nieuwbouw, maar ook door bestaande woningen anders toe te wijzen. Scherpenisse: “Het is goed voor de gemeenschap als verschillende mensen bij elkaar komen te wonen.”

Plannen kabinet

In de aflevering gaat Scherpenisse ook in op de plannen van de coalitie in Den Haag om de huren te bevriezen. “Dat klinkt in eerste instantie sympathiek voor huurders, maar dat betekent dat ongeveer de helft van wat de Tilburgse woningcorporaties kunnen investeren in nieuwbouw, verdampt”, zei hij daarover.

Bekijk hierboven de hele aflevering.

Edita Saakian