Experts waarschuwen voor veel overlast door insecten deze zomer

foto: Pixabay / Juan Glez

Het zal je niet zijn ontgaan dat het de afgelopen maanden enorm veel geregend heeft. Dit is vervelend, maar het zorgt er ook voor dat we veel last gaan hebben van wespen, teken en bedwantsen. De directeur van Beestjes Kwijt, een netwerk van ongediertebestrijders, geeft aan deze toename van overlast niet alleen vervelend is, maar ook gevaarlijk voor de gezondheid.

Voor insecten als wespen, bedwantsen of teken is alle regen van de afgelopen tijd ideaal. De gevolgen van een wespensteek, tekenbeet of een bedwantsenplaag kunnen vervelender uitpakken dan alleen wat jeuk of een paar bultjes. ‘’Het kan allergische reacties, ziekten en andere gezondheidsproblemen opleveren’’, geeft directeur Merijn Jansen van Beestjes Kwijt aan.

De insecten

Door de natte lente zoeken wespen vaak nieuwe, droge locaties op en dat is vaak dichter in de buurt bij mensen. Ze leven namelijk vaak op beschutte, droge plekken. ‘’Bovendien zorgt de natte lente voor veel voedsel, waardoor de kolonies snel groter worden’’, geeft Jansen aan. De natte lente zorgt er ook voor dat planten harder groeien, wat voor de teken een ideaal leefgebied creëert. Ze kunnen zich dan beter verstoppen voordat ze toeslaan. Bedwantsen worden daarentegen niet direct beïnvloed door het weer, maar wel door de aan- en verkoop van tweedehands meubels waar ze mogelijk in zitten.

Preventieve maatregelen

Daarom geeft de directeur aan dat het van belang is dat mensen goed geïnformeerd zijn en de juiste stappen nemen om jezelf en je gezin te beschermen. ‘’Draag beschermende kleding en gebruik insectenwerende middelen, vooral in gebieden waar veel teken rondstruinen. Trek een lange broek aan en kleding met lange mouwen als je de natuur ingaat’’, geeft de directeur aan.

Ook is het van belang dat de keuken en eetruimtes elke dag schoongemaakt worden. ‘’Ruim etensresten meteen op en bewaar voedsel in goed afgesloten bakken. Ook moeten vuilnisbakken goed dicht zijn.’’ Het wordt sterk geadviseerd om géén wespenval te maken van een flesje gevuld met ranja, omdat dit alleen maar meer wespen aantrekt.

Goed opletten

Het is van belang dat lekkages meteen gerepareerd worden. ‘’Zorg ervoor dat er geen vocht is, want dit trekt ongedierte aan. Ook gaten en scheuren in de muur zijn plekken waar je vaak ongedierte vindt. Het is belangrijk om je huis en tuin regelmatig te controleren op ongedierte. Daarbij moet je letten op uitwerpselen, nesten of vraatsporen.’’ Als er vocht of sporen van ongedierte ontdekt worden, is het handig om gelijk een specialist in te schakelen.

LEES OOK:
Aziatische hoornaar al 25 keer gespot in Hart van Brabant

Eline Smits