Veel doorrijders na ongelukken in Tilburg: ‘Niet iedereen doet het expres’

Ter illustratie van een ongeluk tussen bestuurders
Ter illustratie van ongeluk tussen bestuurders (Foto: Toby de Kort/SQ Vision)

Het is strafbaar om na een ongeluk door te rijden. Toch gebeurt het nog heel vaak, zo ook in Tilburg. De stad staat op de ‘tweede plek’ in Brabant als het gaat om doorrijden na een ongeval. Het gebeurde vorig jaar bijna 1100 keer. Toch doen ze het lang niet altijd expres.

Volgens verkeerspsycholoog Dick de Waard rijden de verdachten door, omdat ze schrikken van wat er gebeurt. ‘’Sommige mensen weten niet wat ze aan het doen zijn, zijn overvallen en dan rijden ze door. Je hebt ook mensen die onder invloed zijn van alcohol of drugs. Deze doorrijders rijden met opzet door, omdat ze niet gepakt willen worden. Bij alle situaties is dat heel fout.”

Forse boete

Bij een ongeluk, het omverrijden van een hek of het aanrijden van een andere verkeersdeelnemer, komt altijd een gedupeerde kijken. De bestuurders die wegrijden en zich niet melden bij de slachtoffers, kunnen een boete krijgen van 8100 euro bij materiële schade.

Wanneer iemand wegrijdt, terwijl het slachtoffer lichamelijke schade oploopt, zou dit zelfs kunnen leiden tot een maandenlange gevangenisstraf. Ook kun je je rijbewijs voor vijf jaar kwijt raken. Als iemand zich later toch nog bedenkt en zich meldt bij de politie vervalt de vervolging voor het doorrijden.

Een woordvoerder van de politie laat weten dat de doorrijders gevonden kunnen worden met behulp van camerabeelden. Ook kan een deel van het kenteken of een opsporingsprogramma leiden tot een aanhouding na wegrijden.

Eline Smits