Uitslag bloedtest sneller bij patiënt Spoedeisende Hulp

Patiënten op de Spoedeisende Hulp (SEH) van het ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis) krijgen voortaan veel sneller de uitslag van hun bloedtest. Dat kan omdat het ETZ een nieuw systeem gebruikt voor het transport van de monsters. Buizenpost met een volledig automatische verwerking in een ‘straat’.

“Het is een al lang bestaand systeem, maar dan verder ontwikkeld”, zegt Bert Westerhuis. Hij is manager van het lab van het ziekenhuis. “Nadat de verpleegkundige op de SEH het buisje met bloed in de buizenpost heeft geplaatst, komt er tot aan de uitslag dus helemaal geen mens meer aan te pas.”

Waar eerst meerdere mensen veel handelingen moesten doen, is het systeem nu compleet automatisch. Zo is de kans op fouten klein. Het buisje bloed zoeft in minder dan veertig seconden van de SEH naar het lab. Daar zet een robot het dan in de straat. Daarna start direct de test. Ongeveer veertig minuten later zijn de uitslagen al bekend. Dat is minstens een kwartier sneller dan eerst.

Sneller naar huis

Westerhuis: “Een kwartier tijdwinst lijkt misschien niet zo veel, maar het wachten op de uitslagen zorgde er vaak voor dat een test vertraging opliep. Met deze verbetering zorgen we er dus voor dat patiënten echt veel korter op de SEH blijven. En dus sneller naar huis of naar de goede afdeling in het ziekenhuis kunnen”. Door de tijdwinst kan een verlener van zorg op een dag meer patiënten helpen op de SEH. Niet alleen de SEH maar ook de Bloedafname werkt nu met buizenpost. Het ETZ is zo het eerste ziekenhuis in Nederland dat zowel op de SEH als op de Bloedafname met dit systeem werkt.

KCHL

Het Klinisch en Chemisch en Hematologisch Lab (KCHL) van het ETZ test dagelijks ruim vijfduizend buisjes met bloed en urine. Jaarlijks doet het al met al circa vijf miljoen tests voor specialisten in het ziekenhuis en huisartsen. Het KCHL is een van de vier labs in Nederland dat daarnaast screent op basis van de hielprik en test op darmkanker.

Foto: ETZ Fotografie & Film/Ellen den Ouden

 

 

Kees-Luc Simons