Tilburg wil zo veel mogelijk ‘grasparkeerplekken’ om klimaatbestendig te worden

Hier liggen al veel parkeerplekken met grasbetontegels (foto: Omroep Tilburg)

De gemeente wil zorgen voor minder verstening in de stad door op zoveel mogelijk plekken ‘grasparkeerplekken’ aan te leggen. Hierbij wordt gebruikt gemaakt van speciale tegels waar het gras of andere planten tussendoor kunnen groeien. Op die manier kan het water beter weglopen en het wordt het minder warm dan bij een parkeerplek van asfalt.

Want Tilburg is erg versteend en dat heeft forse gevolgen. Het is in de stad warmer dan in de rest van Nederland. Waar de temperatuur in Tilburg vorige zomer 30,5 graden aantikte, is het in de rest van het land een stukje koeler. Een van de manier om dit tegen te gaan, is het vergroenen van de stad. Dat kan door bomen en struiken, maar dus ook door meer ‘grasparkeerplekken’ in Tilburg.

Alle parkeerplekken

In eerste instantie ging het in de motie van de Partij voor de Dieren over alle parkeerplekken, maar dat werd teruggeschroefd naar zo veel mogelijk parkeerplekken. “We doen dit al heel veel, helemaal in nieuwe woonwijken”, stelt wethouder Evelien Kostermans. “Maar we zien ook dat sommige parkeerplaatsen helemaal in de schaduw liggen of dusdanig veel gebruikt worden dat er toch niets groeit. Dan hoeven we dit niet te doen, maar waar het kan, doen we het wel.”

Het feit dat Tilburg al flink inzet op ‘grasparkeerplekken’ en dat er dan toch een motie nodig is, vindt Hans Kokke van de SP vreemd. “Dit wordt dan een soort ondersteunde motie, maar volgens mij zou dat helemaal geen optie moeten zijn. Als we dit ook al gaan doen, vind ik het heel lastig worden.” Uiteindelijk stemt de SP als enige partij tegen het voorstel van de Partij voor de Dieren.

Overal grasbetontegels

Harry van den Berg van LST zou het zelfs nog wel een stapje verder willen zien. “Ik zou hier eigenlijk ook gewoon trottoirs en andere wegen aan toe willen voegen. Dat is helemaal niet zo moeilijk en daarmee kunnen we heel veel waterleed voorkomen, denk ik”, stelt het raadslid voor de LST. Maar dit blijft bij een opmerking en wordt niet serieus meegenomen in de stemming.

LEES OOK:
Tilburg veel warmer dan rest van Nederland: ‘Oud Noord moet snel vergroenen’

Pieter Soethout