Tilburg in het paars: Scholieren steunen de LHBTQIA+ gemeenschap op Paarse Vrijdag

Veel scholieren en studenten kiezen ervoor om in paarse kleding te verschijnen op 13 december. Dit is niet zomaar een modekeuze: het is een steunbetuiging aan Paarse Vrijdag, met als doel de inclusie en acceptatie van LHBTQIA+ personen in het onderwijs te bevorderen. Ook in Tilburg worden paarse shirts gedragen op scholen.

Geschreven door Soleil Vroom en Emma Govers

Door paars te dragen, laten mensen zien dat iedereen zichzelf mag zijn, ongeacht wie je bent of van wie je houdt. Eva van de Sande is betrokken bij QULT, een collectief dat evenementen organiseert voor de queer community in Tilburg. Vandaag draagt zij ook een vrolijk T-shirt: “Paarse Vrijdag is een belangrijke dag om te laten zien dat je voor gelijkheid staat. Door iets simpels als een paars shirt te dragen, zeg je: ‘Hey, dit betekent iets voor mij. Ik zie jou en ik hoor jou.’”

Educatie is belangrijk

Onderwijs speelt een grote rol in acceptatie en begrip van de queer community. “De jeugd groeit op in een divers land, met verschillende genders, achtergronden en geloven. Ik denk dat als je scholieren laat zien wat er mogelijk is en wat het queerspectrum inhoudt, door bijvoorbeeld persoonlijke verhalen te delen, je laat zien dat ‘we allemaal nog steeds hetzelfde zijn’”, aldus Eva.  

Het Theresialyceum in Tilburg zet de dag jaarlijks op de agenda en zijn ze actief bezig met diversiteit en inclusie. Ook het Cobbenhagenlyceum zet zich in voor Paarse Vrijdag. De school in Tilburg-Noord deelt paarse- en regenboogspullen uit en houdt een speciale jamsessie met een van de schoolbands.

Zo hebben de eerder genoemde Tilburgse scholen een Gender and Sexuality Alliance (GSA). Dit is een groep, bestaande uit zowel leerlingen als docenten, die regelmatig bij elkaar komt om diversiteit en inclusie op school te bespreken. Deze groepen organiseren activiteiten en acties voor hun school. Ook zijn ze aangesloten bij het GSA-netwerk, waar GSA’s met elkaar in contact worden gebracht.

Onbegrip

‘’We horen nog steeds veel verhalen uit de queer community, over mensen die zich onveilig voelen op straat, die worden uitgescholden of zelfs achternagezeten. Dit komt vaak voort uit onbegrip”, vervolgt Eva. Volgens haar kan dit veranderen met aandacht en liefde. “Ik denk dat representatie heel belangrijk is, bijvoorbeeld in de politiek, bij de gemeente of in de media en op tv. Mensen moeten zien dat we gelijkwaardig zijn. Dat zorgt voor een fijne sfeer, minder discriminatie en minder pesten.”

Van de Sande benadrukt: “Het draait om respect en om niet bang te zijn om het gesprek aan te gaan.” Haar laatste boodschap aan de community is: “Iedereen is welkom zoals ze zijn. Er zijn veel mensen die net zoals jij en zoek ook mensen bij wie je je goed voelt, zodat je er niet alleen voor staat.”

LEES OOK:
Zo viert Tilburg Roze Maandag: ‘Wij zijn gewoon wie we zijn’

Omroep Tilburg