Inbrekers in Tilburg vaker succesvol: meer dan 85 procent lukt

Foto: Politie

Ruim 85 procent van de inbraken in Tilburg slaagt, een percentage dat wel erg hoog ligt. Het is ook hoger dan in de rest van de provincie, waar het gemiddelde op iets minder dan 79 procent ligt. De inbraken in Tilburg vinden vooral plaats in Oud Noord en Oud Zuid. De Blaak en de Reeshof blijven grotendeels buiten schot.

Dit blijkt uit de woninginbraken index van Independer, die is gebaseerd op een Woo-verzoek bij de politie. Zo’n verzoek stuur je naar een organisatie als je meer informatie wil ontvangen. Hoewel het percentage geslaagde inbraken in Tilburg heel hoog ligt, doet onze buurgemeente Oisterwijk het een stuk beter. Daar ligt het namelijk onder het gemiddelde met ruim 65 procent.

WOZ-Waarde

Als je een woning hebt die tussen de 200.000 en 250.000 euro waard is, wordt het misschien toch tijd voor een nieuw slot. Woningen met die waarde zijn namelijk het vaakst slachtoffer van een inbraak. Het valt Willem van Hooijdonk, woordvoerder van de politie, ook op dat de inbraken vooral veel voorkomen in bepaalde wijken. Oud Noord, Noord, Oud Zuid en Udenhout zijn het populairst. “Het lijkt erop dat oude woningen een makkelijker doelwit zijn voor inbrekers.”

Stijging

In de Reeshof en de Blaak zijn er sinds de eerste dag van 2024 maar zes inbraken gepleegd. Ter vergelijking: in heel Tilburg waren er in diezelfde periode 119 inbraken. Dat getal is hoger dan vorig jaar. In dezelfde periode in 2023 waren er namelijk 74 inbraken, dat is een stijging van ruim 60 procent. Dat verschil tussen wijken heeft onder andere te maken met het feit dat het om nieuwbouw gaat. Die zijn volgens een keurmerk gebouwd, waardoor de sloten van bepaalde kwaliteit moeten zijn.

Verschillende soorten

Maar met alleen een goed slot heb je nog steeds kans op inbraak. De dieven hebben namelijk verschillende manieren om in te breken. Zo steken sommige inbrekers ouderwets een creditcard tussen de deur, maar anderen klimmen op het dak op zoek naar een open raam. Als de ramen dicht zijn, zijn ze ook niet bang om een ruitje in te tikken.

Voorkomen

Van Hooijdonk geeft tips om beter beschermd te zijn tegen inbraken: “Zorg sowieso dat je nachtslot er elke avond op zit, want dan hebben ze met een creditcard geen kans.” Daarnaast zijn rolluiken een goede investering, omdat ze de ruitjes dan niet meer kunnen intikken. Een deurbelcamera kan afschrikkend werken. “Maar je moet hierbij wel oppassen met privacy, richt de deurbel niet op je buren of op de openbare weg”, aldus Van Hooijdonk. Tot slot gelden de klassiekers nog steeds: laat een lampje aan als je weg gaat en laat geen kranten in de deur zitten.

LEES OOK:
T! S04E053 – Woninginbraken Tilburg

Isa Hamerlinck