Stukje voor stukje wordt Tilburg groener: Interpolistuin compleet hernieuwd

Foto: Vanessa Spaanderman

Leerlingen van groep 5 en 6 van basisschool Pendula waren maandagmiddag getuige van een bijzondere bijeenkomst. In het felle zonnetje werd namelijk de vernieuwde Interpolistuin heropend door burgemeester Theo Weterings en Interpolis-directeur René Voets. Deze stadstuin is de eerste die wordt heropend binnen het gemeentelijke plan 013 Parken.

Het was een spannende dag voor basisschoolleerling Jannes (10): hij mocht samen met de burgemeester en de Interpolis-directeur zijn zelfontworpen social sofa onthullen in de Interpolistuin. Deze kleurrijke mozaïekbank staat symbool voor verbinding en een gezonde leefomgeving. Zijn ontwerp werd uitgekozen en dat vindt hij een enorme eer. “Toen ik aan de tuin dacht, ging ik dingen bedenken die daarbij passen. Zo heb ik een plaatje gemaakt voor het Hap Stap Festival, de Interpolis en de natuur in deze tuin. Ik vind het echt vet”, vertelt de jongen uit groep 6.

Trots vertelt Interpolis-directeur René Voets over de veranderingen in de tuin. “We zijn een jaar bezig geweest om deze plek opnieuw in te richten. We hebben een speciale plek waar honden uitgelaten kunnen worden, er zijn picknickbankjes geplaatst, meer ruimte voor de Magnoliabomen en er is meer groen geplaatst. Ook is er een nieuwe poort gekomen aan het begin van de tuin. Daarboven staat een speciale boog met Interpolistuin erop. Daarnaast zijn er nog plannen om de gevel van de garage te vergroenen”, aldus Voets.

(Tekst loopt door onder de foto’s)

Vergroening van de stad

De vernieuwde, duurzame en biodiverse stadstuin, waarin een gezonde leefomgeving centraal staat, is de eerste tuin van het gemeentelijk plan 013 Parken. De gemeente wil de stad vergroenen en grijze tegels weren. Jaarlijks trekken de burgemeester en wethouders één miljoen euro uit om dit plan te verwezenlijken. Vanaf 2026 wordt er zelfs structureel vijf miljoen euro vrijgemaakt om Tilburg groener te maken.

Tilburgers zoeken tijdens warmen dagen graag de verkoeling op. Ontspannen in een park is dan natuurlijk veel aangenamer dan op een stenen straat. “We moeten onze stad voorbereiden op het andere klimaat en dat betekent minder stenen en meer groen”, legt burgemeester Theo Weterings uit. “Het gebied binnen de ringbanen is het meest versteende deel van Tilburg. Daar moet meer groen komen. Dat kan met inwoners die hun geveltuintje opknappen, of als bedrijven zoals Interpolis mee willen werken. Zo gaat het nog even een stukje sneller.”

Maatschappelijke boodschap

Naast dat de bank een echte eyecatcher in de tuin is, zit er ook een mooie boodschap aan vast. Cindy van Hamond, coördinator achter dit plan, wijst naar een gouden plaat. Er staat de tekst ‘Een goed gesprek begint met iemand écht zien’ en een QR-code naar de website van 113 Zelfmoordpreventie. Haar broertje heeft ooit gekozen om uit het leven te stappen en daarom vindt ze het zo belangrijk dat deze zin duidelijk te zien is. “Gezondheid is meer dan alleen lichamelijk. Het is ook belangrijk dat je stilstaat bij de mentale gezondheid”, ligt ze toe. Binnenkort komen er meer van dat soort plaquettes in de Interpolistuin te hangen.

Denk jij aan zelfdoding? Neem 24/7 gratis en anoniem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via 0800-0113 of chat op 113.nl.

LEES OOK:
Tilburg groeit, maar komt groen tekort: Schildersbuurt het slechtst af

Vanessa Spaanderman