Studio Noord wil jongeren betrekken bij Europese verkiezingen

europese verkiezingen studio noord
Foto: Studio Noord/Hassiva Lhajoui

De Europese verkiezingen komen eraan en ook Tilburgers mogen op 6 juni hun stemrecht gebruiken. De opkomst bij deze verkiezingen ligt bijna altijd lager en vooral jongeren zijn moeilijk het stemhokje in te krijgen. Daarom organiseert Studio Noord vanavond een bijeenkomst, om jongeren op een laagdrempelige manier te betrekken bij de Europese verkiezingen.

Hassiba Lhajoui (19) is Noordvoerder bij Studio Noord en een van de organisatoren van de informatieavond over de Europese verkiezingen. Deze bijeenkomst, in samenwerking met ProDemos, is speciaal gericht op jongeren. “We focussen ons vooral op jongeren omdat de politieke beslissingen die nu worden gemaakt, ook in hun leven van belang zijn. Stemmen is een van de meest directe en makkelijkste vormen van participatie en voor mij is belangrijk dat jongeren weten dat ze een stem hebben en dat hun stem ook telt.”

De avond vindt plaats bij Studio Noord en voorlichtingscentrum ProDemos verzorgt het programma. Op een laagdrempelige manier worden jongeren meegenomen in hoe de politiek op Europees niveau werkt. “We hebben eerder een soortgelijke bijeenkomst georganiseerd voor de Tweede Kamerverkiezingen. Waarom gaan we naar de stembus, hoe werkt stemmen, wie mag er stemmen en welke thema’s zijn belangrijk? De spelregels van de democratie worden maandagavond uitgelegd.”

Belangrijke thema’s voor jongeren

Hassiba laat weten dat de bijeenkomst niet exclusief voor jongeren is: “Iedereen die een afstand tot de politiek voelt, is welkom. We willen dat mensen zich geïnformeerd voelen en begrijpen hoe het politieke systeem werkt.”

Ze merkt op dat een aantal thema’s een grote rol spelen in het leven van jongeren. “Ik ben zelf 19 jaar en als ik kijk naar de mensen om mij heen, is de situatie in Gaza iets wat ons heel erg bezighoudt. Daar staan we mee op en daar gaan we mee naar bed. Maar er zijn ook jongeren die geïnteresseerd zijn in het klimaat of met het onderwijs – ook belangrijke onderwerpen waar de EU over gaat.”

Ze begrijpt waarom jongeren minder vaak bij de stembus opdagen tijdens de Europese verkiezingen. “Met de Tweede Kamerverkiezingen is er overal campagne. Bij deze verkiezingen mis ik die zichtbaarheid”, vertelt Hassiba. “Veel jongeren kennen politici als Wilders en Rutte, maar wie er in het Europees Parlement zit, weet bijna niemand. Dat is precies waarom we deze informatieavond organiseren.”

Inspireren

De avond heeft als doel om mensen bewust te maken van het belang van de Europese verkiezingen. “Ik hoop echt dat mensen naar huis gaan met het gevoel van ‘Oh damn, ik wist niet dat het zo belangrijk was'”, zegt Hassiba. “Als zelfs jongeren die nu weinig met politiek hebben door deze avond geïnspireerd raken om op 6 juni te stemmen, dan is het voor mij een geslaagde bijeenkomst.”

LEES OOK:
Jonge Tilburger staat kandidaat in de Europese parlementsverkiezingen
Ewout (19) uit Tilburg doet gooi naar plekje in Europees Parlement
Tilburgse Wouter Jan staat kandidaat voor Europese Parlementsverkiezingen

Angela Weisz