Stichting Kleurke zorgt voor een glimlach door een liedje van vroeger

pianospelende vrouw in dementie huis
Marjolein Kempen achter de piano (foto: Omroep Tilburg)

Dementerende ouderen fleuren in de Herbergier in Tilburg helemaal op als er liedjes van vroeger worden gespeeld. Muzikant Marjolein Kempen is daar namelijk ingehuurd door stichting Kleurke. Bij alle liedjes zingt er wel iemand mee en er wordt enthousiast gereageerd op elk nummer.

“Maar dat is niet altijd hoor”, vertelt een van de werknemers. “Riet is héél kritisch. Als een liedje haar niet aanstaat of als het verkeerd wordt gespeeld, is ze niet te pruimen tijdens avondeten”. Maar vandaag was de muziekkeuze van stichting Kleurke goed, aangezien je haar donkerrode schoenen heel de tijd op en neer ziet deinzen.

Genietende ouderen

Terwijl Kempen een nieuw liedje inluidt, reageert een verzorger enthousiast, “Lenny! Dit is jouw favoriete liedje!”. Lenny snapt nog niet helemaal waar het over gaat, maar zodra de eerste tonen klinken, bloeit haar gezicht helemaal op. Haar handen bewegen al heel de tijd vrolijk mee met de muziek, maar bij dit liedje gaan haar vingers uit hun dak.

Er is een iemand die je elke keer als eerst hoort zingen, Leon. Hij heeft vroeger in het koor gezeten, dus hij kent alle liedjes feilloos uit zijn hoofd. De muzikant begint met het volgende liedje, dat gaat over Margrietje. Je hoort uit de hoek van Leon al snel de rest van de titel van het liedje komen, “de rozen zullen bloeien”. Als hij het een mooi liedje vindt, knikt hij aan het einde goedkeurend naar de muzikant, af en toe zelfs met een ‘mooi gespeeld’.

Vijfjarig jubileum

Het muzikale genot van Leon, Lenny en Riet wordt bezorgd door de muzikant van Stichting Kleurke. De stichting is begonnen als een idee aan de keukentafel, maar de organisatie bestaat inmiddels al vijf jaar. Het team is actief voor 25 zorginstellingen en heeft 25 muzikanten. Hiermee hebben ze ongeveer 50 optredens gehad, waarbij ze bij ouderen een lach op het gezicht toveren.

Isa Hamerlinck