Al jaren is het een frustratie voor veel kermisbezoekers: op de kermis zijn nauwelijks openbare toiletten voor vrouwen te vinden, en als ze er al zijn, moet je er nog voor betalen ook. Ondertussen staan er op vrijwel elke hoek van het kermisterrein plaskruizen voor mannen – gratis en zonder wachtrij.
Zondag kwamen de Dolle Mina’s in actie. Ze bonden roze linten rond verschillende plaskruizen in de stad. Niet om ze af te schaffen, maar om aandacht te vragen voor de ongelijkheid. Met hun duidelijke boodschap: “Voor hem gratis, 1 euro voor haar. Gemeente Tilburg, is dat niet raar?”
35 plasplekken voor mannen
De cijfers liegen er niet om. Tijdens de kermis zijn er voor mannen 35 plekken om te plassen – veelal plaskruizen. En voor vrouwen zijn er slechts twee toiletten waar je terechtkunt met een volle blaas. En daar betaal je dus ook nog een euro voor. Dat geld gaat naar schoonmaak en onderhoud, aldus de gemeente. Maar daar nemen de Dolle Mina’s geen genoegen mee.
Gemeente luistert: ‘Geen gezeik’
De actie had direct effect. Wethouder Maarten van Asten (VVD) liet dezelfde dag weten dat de gemeente de boodschap serieus neemt. “Geen gezeik, iedereen gratis op de pot! Als stadsbestuur luisteren we naar de stad en handelen we waar we kunnen. Iedereen moet zonder te betalen gebruik kunnen maken van de extra gemeentelijke toiletten tijdens de kermis. Gelijke behandeling, ook als je je behoefte doet!”
De gratis toiletten voor iedereen zijn te vinden op de Bisschop Zwijsenstraat, het NS-Plein (bij de Burgemeester Brokxlaan) en op de Gasstraat (Besterdplein).
Dolle Mina’s terug van weggeweest
Na 47 jaar zijn de Dolle Mina’s terug van weggeweest – en dat is volgens Elysa van de Ven hard nodig. “Nederland is inmiddels gezakt naar plek 43 op de Global Gender Gap Index”, zegt ze in een eerder interview, verwijzend naar cijfers van het World Economic Forum. “We doen het slechter dan al onze buurlanden. Dat is zorgwekkend.”
De feministische actiegroep werd in de jaren zeventig bekend met acties voor vrouwenrechten, zoals het recht op abortus. Met slogans als ‘Baas in eigen buik’ en felle protesten wisten ze toen het debat flink op te schudden. “Ook deze generatie Dolle Mina’s deinst niet terug voor actie”, zegt Van de Ven.
LEES OOK:
Protestgroep Dolle Mina’s terug in Tilburg: ‘Verwacht brutaliteit’
Elysa en Jenny uit Tilburg zeggen wat velen denken: ‘Gewoon normaal doen tegen vrouwen’
