Nieuwe campagne Roze Maandag confronteert met vakantie naar landen waar je niet welkom bent

(Foto: Fabrice Leclaire).

“De plek waar je écht vrij bent? Dat is de Tilburgse Kermis”, zegt Wilco (24), het jongste bestuurslid van Stichting Roze Maandag. Met een nieuwe generatie aan het roer en de spraakmakende Holigays -campagne op Instagram, laat de stichting zien dat Roze Maandag meer is dan alleen bier drinken in een roze shirt.

Na enkele jaren zonder campagnes, mede door corona, heeft Stichting Roze Maandag zich opnieuw uitgevonden. Een driekoppig bestuur – met leden van 24 tot eind veertig – neemt sinds kort de leiding. Wilco (24), samen met voorzitter Karel en secretaris Colette, vormen het hart van deze herstart. “We zijn drie totaal verschillende mensen, maar met dezelfde waarden. En we wilden alle drie iets terugdoen voor Tilburg”, vertelt hij.

Holigays – confronteren met vakanties

De nieuwe campagne Holigays steekt de draak met reisbureaus als Sunweb en TUI, maar dan met een confronterende boodschap. In kleurrijke, gelikte visuals word je verleid om te boeken naar landen waar je als queer persoon beter níét heen kunt. ‘Je hoeft alleen de heenvlucht te boeken’, klinkt het wrang. “Dat komt bij veel mensen binnen”, aldus Wilco. “We wilden impact maken, maar met humor. Zo blijft het hangen.”

‘De echte all-inclusive is gewoon in Tilburg’

Achter de scherpe stijl schuilt een duidelijke boodschap: wereldwijd staan rechten van de queer community onder druk. En vakantielanden waar je je veilig waant, zijn dat vaak niet. “Met ‘Holigays’ zetten we aan tot nadenken. En de echte all-inclusive bestemming is dichterbij dan je denkt: de Tilburgse Kermis, waar je echt vrij bent.”

De campagne leeft vooral online. Fysieke posters of etalage-acties zijn er dit jaar niet. Toch maakt de stichting wel degelijk indruk op straat. Op het station van Tilburg komt een meterslang spandoek te hangen met de tekst “Tilburg: All Inclusive” – een knipoog naar traditionele vakantielanden, maar dan met een Brabantse twist.

Niet alleen feest, ook bewustwording

Stichting Roze Maandag wil met Holigays ook de diepere laag weer terugbrengen. “Mensen kennen ons vooral van het feest, maar er zit een gedachte achter. Roze Maandag draait niet alleen om bier drinken in een roze shirt. We willen bewustzijn creëren over mensenrechten, zonder te preken.” Dat betekent: scherpe boodschappen met een knipoog, maar zonder vingertje. “We willen juist op een positieve manier iets losmaken.”

Roze Maandag begint al op het spoor

Roze Maandag trapt dit jaar opnieuw af met de bekende Roze Maandag Express: een feesttrein van Rotterdam naar Tilburg, in samenwerking met NS. “In elke coupé gebeurt wat anders. En er is een kleedruimte voor wie zich onderweg wil omkleden”, legt Wilco uit.

Eenmaal aangekomen in Tilburg stroomt het station leeg en begint de Pride Walk, die eindigt bij de Jupiler Bierhal met de officiële opening door voorzitter Karel en een optreden van Mart Hoogkamer. Ook elders in de stad is er van alles te doen, zoals optredens in de Stadhuisstraat en preparty’s op zondagavond.

Voor Wilco is het moment suprême wanneer de trein in Tilburg arriveert. “Dan zie je het station vollopen met duizenden mensen in roze. Dat geeft echt kippenvel.”

Roze Maandag 2025 vindt plaats op maandag 21 juli. De Holigays-campagne is te bekijken via Instagram (@rozemaandag).

Edita Saakian