Nieuw uiterlijk en verduurzaming voor Ireen Wüst ijsbaan

Huur Ireen Wüst IJsbaan: Wie weinig schaatst betaalt in verhouding meer dan iemand die veel schaatst
De Ireen Wüst IJsbaan | Archieffoto Omroep Tilburg

Kunstrijden, ijshockeyen of toch shorttracken? Dat kan over een paar jaar op een extra ijsvloer bij de Ireen Wüst IJsbaan. De baan krijgt een opknapbeurt, waarbij tegelijkertijd aan verduurzaming wordt gedacht. Alles moet uiterlijk in 2027 gereed zijn.

De ijsbaan komt er heel anders uit te zien. De buitenwanden en het halfopen dak worden gestript en vervangen door isolerend materiaal. De plaats op het middenplein waar nu een piste van 30×60 meter ligt, daar komt een extra ijsvloer. “Die wordt ietsje kleiner: 56 bij 26 meter, maar groot genoeg voor trainingen van kunstrijden, ijshockey en ook shorttrack”, vertelt John van Heeswijk, ijsbaanmanager van het Sportbedrijf in Tilburg aan schaatsen.nl. “We creëren zo extra ijscapaciteit, die we hard nodig hebben.”

Aanleiding

De twee ijsvloeren van de baan zijn vaak vol. Hierdoor is er zelfs een wachtlijst voor nieuwe leden en moet er soms worden uitgeweken naar Eindhoven. Tijdens de zoektocht kwam het middenterrein van de baan naar voren. Door het sportbedrijf en het vastgoedbedrijf werd een plan opgesteld om te verduurzamen.

“In 2016 hebben we al een routekaart gemaakt om gemeentelijke panden te verduurzamen. Al het laaghangend fruit op het gebied van energiebesparing en energiemaatregelen per gebouw hebben we reeds geplukt”, zegt Najat El-Youssfi, portefeuillemanager van het Vastgoedbedrijf gemeente Tilburg. “Nu zien we kansen om het hele gebied aan te pakken. De clubs krijgen straks de beschikking over extra ijsuren, die kunnen dan weer jaren vooruit.”

Verduurzaming

Twee ondergrondse bronnen voor warmte-koude-opslag, die nu nog niet optimaal gebruikt worden, zullen dit na de renovatie wel doen. Ook het compleet isoleren is een belangrijk onderdeel, want zo kan de energiehuishouding beter onder controle gehouden worden. Ook de restwarmte die vrijkomt bij het ijsmaken wordt uitgewisseld met aangrenzende gebouwen.

De zonnepanelen die nu op het dak liggen, die komen op het nieuwe dak terug. Wel krijgt het een eigen netwerk, waarin elektriciteit kan worden uitgewisseld.

Klaar in 2027

Het vastgoedbedrijf heeft recentelijk een projectleider aangesteld. Deze zal in het voorjaar aan de slag gaan. Omdat het gaat om een groot gebied, ook om de ijsbaan heen, zal het wel even duren voordat het klaar is. Het werk zal voor het grootste deel in de zomermaanden moeten gebeuren, omdat de ijsbanen open moeten worden gehouden voor de clubs die hier trainen en wedstrijden houden. “Op zijn vroegst kunnen we klaar zijn in de zomer van 2027”, zegt El-Youssfi.

Luna Kaleas