Waar vroeger asfalt de boventoon voerde en de auto heer en meester was, komt binnenkort een groene oase met brede fietspaden, schaduwrijke boomgroepen en ruimte om te flaneren. “We willen een stad waar je niet alleen doorheen rijdt, maar waar je graag wilt blijven”, zei wethouder Rik Grashoff.
De Parkring bestaat straks uit vier herkenbare schakels: de Heuvelring, Paleisring, Schouwburgring en Noordhoekring. Elk met een eigen aanpak, afgestemd op het karakter van de plek. Bovendien komen er nogal wat bomen bij: meer dan 200.
Heuvelring – Fietspad aan één kant, ruimte voor terrassen en de kermis
De Heuvelring, nu nog vooral asfalt, wordt compleet anders ingericht. Het smalle fietspad aan beide zijden verdwijnt. In plaats daarvan komt er aan één kant een breed tweerichtingsfietspad, met daarnaast een groene middenstrook en een smalle rijbaan. Die rijbaan krijgt dezelfde soort kiezelige ondergrond zoals nu bij Stadsforum het geval is.
Aan weerszijden komen brede stoepen met ruimte voor terrassen, fietsparkeerplekken en laden en lossen. En in plaats van een bomenlaan komen er boomgroepen. Dat is bewust, want de kermis moet hier blijven passen.

Paleisring – Van hittestressplek naar groene bomenrij
De Paleisring is nu geen visitekaartje, maar dat moet veranderen. Het wordt de groene verbinding tussen het Piusplein en het Stadsforum.
Er komt een doorgaande bomenrij tussen gevels en bushaltes, een brede groene middenberm, bredere fietspaden en voetpaden. Omdat hier veel bussen stoppen, wordt er ingezet op zitplekken en wachtruimte voor reizigers met het ov. Het wordt volgens de gemeente een plek waar ‘verkoeling, verblijf en vervoer’ samenkomen.

Schouwburgring – Pocketparks in plaats van kiosken
Op de Schouwburgring verdwijnen op termijn de iconische kiosken van de Emmapassage die tegen de bebouwing aan staan. Daardoor ontstaat er ruimte voor een langgerekte groene zone met pocketparks – meerdere kleine parkjes waar gewandeld, gezeten en gerecreëerd kan worden.
Het wordt een afwisselend profiel: aan de ene kant een smalle rijbaan, dan een groene strook, een tweerichtingsfietspad, en vervolgens brede voetpaden. Aan de ene zijde een strakke bomenrij, aan de andere kant juist een natuurlijk groenbeeld. Het geheel krijgt ook een functie voor wateropvang en verkoeling.

Noordhoekring – Een echte woonstraat met gevelgroen
De Noordhoekring is meer een woonstraat, met scholen en woningen. Die woonfunctie wordt versterkt, volgens de plannen. In het midden komt een brede groene strook met bomen, met aan de ene kant een rijbaan, aan de andere kant een dubbel fietspad.
Wat overblijft tussen gebouw en straat wordt gebruikt voor brede stoepen met ruimte voor geveltuinen, groenvakken en hergebruikte roodbruine klinkers. Daarmee krijgt deze ring een rustiger karakter. De gemeente is ook in gesprek met Marieke Vroomans, bekend van onder andere De Rits in het Spoorpark. Ze zijn samen aan het onderzoeken of er op de Noordhoekring ruimte is voor een kunstwerk.
Sowieso moet de Noordhoekring veiliger, geeft de gemeente aan. Er wordt daarom gedacht aan duidelijke oversteekplekken bij de scholen in de wijk. Ook de fietskruising met de Korte Schijfstraat en de Boomstraat moet beter. Hoe, is nog niet bekend.

Wat is de planning?
De plannen zijn nu nog in de fase van het voorlopig ontwerp. In de zomer van 2025 wordt het plan definitief gemaakt. In januari 2026 moet de realisatie van start gaan. Twee aannemers zijn al geselecteerd (Dura Vermeer en Van der Zanden) en maken zich klaar.
De werkzaamheden worden gefaseerd uitgevoerd – met oog voor bereikbaarheid. “De Cityring volledig afsluiten voor een maand is geen optie”, benadrukte de gemeente. “Dus we leveren maatwerk in overleg met horeca, ondernemers en bewoners.”
Eerder maakte de gemeente ook de plannen voor de vergroening van de Heuvelstraat, Nieuwlandstraat, Tuinstraat en Korte Heuvel bekend. Die zijn in 2026 aan de beurt.
LEES OOK:
Vergroening in Tilburgse binnenstad gaat verder: deze vier straten zijn aan de beurt
