Koukleum? Niet voor lang: Brice Jansbergen bereidt Tilburgers voor op een frisse start met de nieuwjaarsduik

spoorpark
Voor de derde keer op rij bereidt Brice zijn vijverspringers voor op een frisse plons (foto: Spoorpark Tilburg).

De champagne is nog niet verteerd, het vuurwerk is nauwelijks gedoofd, en toch zijn er op 1 januari mensen die zichzelf vrijwillig onderdompelen in ijskoud natuurwater. Volgens Tilburger Brice Jansbergen is het dé manier om je comfortzone te vergroten en fris het nieuwe jaar te beginnen. Met zijn achtergrond in biologie en als gecertificeerd Wim Hof-methode trainer begeleidt hij voor de derde keer de Nieuwjaarsduik in het Spoorpark. “Het is een mix van humor, uitdaging en vooral een goede voorbereiding.”

Brice, ooit afgestudeerd in plantenbiologie aan de Wageningen Universiteit, koos niet voor een baan op een laboratorium, maar voor het begeleiden van mensen naar een veerkrachtiger leven. “Ik was altijd al gefascineerd door het menselijk lichaam, stressmanagement en persoonlijke groei. In 2015 zag ik een documentaire over Wim Hof en dat veranderde alles. Het koude water is een puur, eerlijk middel. Het vraagt direct om een reactie en leert je om rust te bewaren onder stress.”

Tijdens de pandemie kreeg Brice de tijd om zich professioneel in koude- en ademhalingstraining te specialiseren. Hij richtte Insightwork.nl op en combineert nu zijn passie voor grensverkenning met het trainen van zowel kinderen als volwassenen. Zijn motto? “Je comfortzone is als een elastiek. Rek het voorzichtig uit en het wordt groter. Trek te hard en het knapt.”

Een frisse duik: waarom zou je het doen?

De nieuwjaarsduik in het Spoorpark is geen ‘spring erin en sterf van de kou’-moment, maar een goed begeleide ervaring. Het vijverwater zal zo’n 5 tot 6 graden koud zijn. Volgens Brice heeft koutraining talloze voordelen:

  1. Mentaal sterker: Je leert ontspannen in een stressvolle situatie.
  2. Beter met kou omgaan: “Koud douchen? Niet meer zo erg als je dit kan.”
  3. Fysiologisch voordeel: Je traint je bloedvaten en verbetert je doorbloeding.
  4. Meer energie: Het is een natuurlijke wake-up call na de feestdagen.

Brice wijst ook op de gevaren van een nieuwjaarsduik, zoals onderkoeling door het ijskoude water, wat kan leiden tot spierverlamming of zelfs bewusteloosheid. Daarnaast kan de plotselinge schok van het koude water een risico vormen voor mensen met hartproblemen, met een verhoogde kans op een hartaanval. Ook de stroming in het water kan gevaarlijk zijn. Het is dan ook belangrijk om altijd deel te nemen onder begeleiding. Hoe trotseer je dan dat ijskoude vijverwater op een verantwoorde manier? Brice deelt zijn gouden regels:

1. Warm op voor je erin gaat.
“Begin rustig met op de plaats bewegen, zonder je hartslag te hoog te laten stijgen. Horse stance, ademhalingsoefeningen of lichte yoga zijn perfect.”

2. Niet alleen het water in
Doe het altijd onder begeleiding of met een groep. “Als beginner wil je niet overmoedig zijn. Zet een timer en begin met één à twee minuten.”

3. Kleed je goed.
“Neem warme, droge kleding mee voor na de duik. Een dikke jas, muts en handschoenen zijn geen overbodige luxe.”

4. Bouw het op.
Kou is als een goede vriend: vertrouw hem niet meteen alles toe. “Je lichaam moet wennen. Train bijvoorbeeld met koud douchen in de weken ervoor.”

5. Weet je grenzen.
Niet iedereen kan meedoen. Brice checkt vooraf contra-indicaties zoals het syndroom van Raynaud. “Heb je daar last van? Dan is dit helaas niet geschikt voor jou.”

Wie het eenmaal heeft gedaan, weet volgens Brice hoe euforisch het voelt. “Je ziet mensen het water uitstappen met een brede grijns. Ze zijn opgewonden, trots en misschien een beetje verbaasd over wat ze net hebben gepresteerd.” Een soort kick, maar dan zonder kater.

En over katers gesproken: “Nieuwjaarsduikers met een lichte kater? Dat kan, maar zorg dat je goed slaapt en de avond ervoor niet té enthousiast bent geweest.”

Meer dan alleen een plons

Voor Brice is de Nieuwjaarsduik een symbolische start van het nieuwe jaar: “Het is een moment om je grenzen te verkennen, letterlijk en figuurlijk. Het leert je kalmte te bewaren onder druk, wat je in het dagelijks leven ook helpt.”

Wie dieper wil gaan, kan zich aanmelden voor zijn andere trainingen, zoals midwinterduiken en ijsbaden bij het Wau Effect, bij de Rooi Harten. Maar eerst is er die legendarische vijver in het Spoorpark. Eén keer per jaar mag het van het Spoorpark, dus het is nu of nooit.

Edita Saakian