Koninklijke onderscheiding voor Guus Meeuwis: ‘Een ongelofelijke eer’

guus meeuwis
Meeuwis werd door burgemeester Weterings verrast met de koninklijke onderscheiding (Foto: Set Vexy).

Guus Meeuwis is officieel bevorderd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Burgemeester Theo Weterings verraste de Tilburgse zanger dinsdagmiddag met een koninklijke onderscheiding.

Voor de zanger was de onderscheiding een enorme verrassing. Hij was op dat moment tijdens de crewlunch in het Philips Stadion zelf alle medewerkers van Groots met een zachte G aan het bedanken voor hun inzet. In 2013 kreeg Meeuwis al een koninklijke onderscheiding, hij werd toen Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. “Alles wat ik doe, doe ik met de intrinsieke behoefte en wens om mensen te verbinden, door middel van muziek en het liefst op een verrassende manier”, liet Meeuwis weten. “Ik ben enorm vereerd met deze bevordering.”

Wereldrecordhouder

De zanger kreeg de onderscheiding vanwege zijn verdiensten in de Nederlandstalige popmuziek. Volgens de gemeente is Meeuwis vandaag de dag een van de grootste artiesten binnen de Nederlandse popmuziek. “Zo is hij als single artiest wereldrecordhouder met de meeste concerten in één stadion.”

Bijdrage aan de samenleving

De onderscheiding wordt uitgereikt aan mensen die een bijzondere bijdrage aan de samenleving hebben geleverd. Meeuwis krijgt een bijzondere vermelding vanwege zijn inzet tijdens de coronapandemie, hij zette in die tijd de gelegenheidsband The Streamers op. Daar wist hij door middel van verschillende livestreams 7,5 miljoen mensen te vermaken. “Met een ijzersterk en samenhangend oeuvre heeft Guus Meeuwis zich op bijzondere wijze verdienstelijk gemaakt voor de Nederlandse popmuziek”, valt te lezen in de onderbouwing.

Guus Meeuwis is momenteel bezig met de laatste Groots met een zachte G-concerten. De reeks duurt tot en met 26 juni.

LEES OOK:
Ireen Wüst als eerste sporter ooit Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau

Angela Weisz