Hoe blikt Tilburg terug op een zomer met toeristen?

TILBURG – Eerder deze week werd bekend dat de toeristensector in Nederland 70 procent minder buitenlandse bezoekers verwacht dan in 2019. Ook gaan Nederlanders zelf minder op vakantie in eigen land. Zo mist Hostel Roots in Tilburg vooral grote groepen die daar normaal voor concerten en festivals verblijven. Toch blijven de eigenaren positief en denken ze in oplossingen.

Begin dit jaar ging het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) ervan uit dat 21 miljoen internationale toeristen naar Nederland zou komen. Dit aantal zou een record zijn geweest dankzij grote evenementen zoals het Songfestival in Rotterdam en de Fomule 1-race in Zandvoort. Maar door corona zijn de verwachtingen naar beneden bijgesteld, naar 7 miljoen internationale toeristen. Volgens NBTC-directeur Jos Vranken zijn de cijfers te vergelijken met de jaren 90. Hij verwacht dat de cijfers pas in 2024 zullen herstellen. Ook Tilburg zal tot dat jaar te maken hebben met minder toeristen.

Vakantie in eigen stad

Het aantal Nederlanders dat in eigen land op vakantie gaat is ook een derde gezakt sinds 2019 volgens het NBTC. Afgelopen zomer heeft Citymarketing Tilburg campagne gevoerd om van Tilburg dé vakantiestad van 2020 te maken. Volgens Marion Leijters, eigenaar van hostel Roots, is Tilburg een prachtige stad waar nog steeds veel te doen is, ook voor toeristen, ondanks de maatregelen. Maar doordat er geen festivals en minder concerten zijn mist het hostel een grote doelgroep die er normaal zou verblijven.

Het hostel probeert zich daarom op andere doelgroepen te richten. Dat doet het door bijvoorbeeld werkplekken aan te bieden voor mensen die niet altijd thuis willen werken. Maar ook is Marion bezig met andere hostels door het land om een route voor fietsers te verzorgen. Zo kan ook die doelgroep bereikt worden. Leijters staat er nog positief in, maar weet ook dat als corona nog jaren duurt het hostel het niet gaat volhouden. Later gaat ze met meer ondernemers spreken over dit onderwerp.

Malou den Ouden