Henk Krol over het ontstaan van Roze Maandag: ‘Begonnen als grapje’

foto: Omroep Tilburg

Roze Maandag groeide de afgelopen 35 jaar uit tot een van de grootste pride-evenementen van Nederland. Toch begon het ooit als grapje van de redactie van de Gaykrant. Toenmalig hoofdredacteur Henk Krol zat op het balkon bij zijn ouders toen hij het voor het eerst hoorde. “Toen bleek dat heel veel mensen het eigenlijk wel een heel leuk idee vonden.”

De Tilburgse Kermis begon 35 jaar geleden nog op de maandag en dat was steevast de meest rustige dag. “Dan had ik altijd de gewoonte om naar mijn ouders te gaan”, vertelt Henk Krol, terwijl hij in de auto zit, onderweg naar Roze Maandag. “Zij hadden een appartement aan het Stadhuisplein, waar toen de nostalgische kermis was.”

Begonnen als grapje

In die tijd was Henk hoofdredacteur van de Gaykrant. Toen hij op het balkon bij zijn ouders zat, werd hij gebeld door de redactie. “Of ik even naar de Teletekstpagina wilde kijken”, vertelt hij. In die tijd beheerde de Gaykrant pagina 413. “Daar stonden toen altijd een nieuwsbericht en een agendatip, maar het was komkommertijd”, legt hij uit.

Henk ging naar binnen en opende de pagina. “Daar stond toen, een beetje tot mijn schrik, een roze bijeenkomst op het nostalgische kermisterrein in Tilburg. Maar er was toen nog helemaal niks”, lacht hij. “Dat was dus een geintje van de redactie.”

De hoofdredacteur was toen toch wel benieuwd of er iemand op af zou komen. “Ik heb een rondje over het terrein gedaan en daar kwamen best veel mensen op me af. Ze vroegen wat dat berichtje op Teletekst nu eigenlijk betekende.” Toen Henk daarna naar gaycafé De Popcorn aan de Paleisring ging, bleek dat heel veel mensen het een ontzettend leuk idee vonden.”

Kritiek van oud-burgemeester

Maar, vertelt Henk, niet iedereen was fan van de allereerste editie van Roze Maandag. “Het kreeg kritiek van toenmalig burgemeester Brokx”, vertelt hij. “Hij vond het schandalig. Het was het naar beneden halen van de waardigheid van de kermis. Maar het leuke was dat de kermisexploitanten juist heel enthousiast waren, want de rustigste dag van de kermis werd ineens een van de drukste dagen.”

Het jaar daarna kreeg Roze Maandag landelijke media-aandacht. “Toen werd het helemaal een groot succes”, blikt Henk terug. “Heel Nederland wist meteen dat het weer kermis was in Tilburg. Niet alleen op maandag, maar ook de rest van de week werd het drukker.”

Op dat balkon

Het idee kwam niet direct van de hoofdredacteur, maar het is ontstaan, terwijl hij op het balkon aan het Stadhuisplein zat. “Ik ben twee weken geleden naar dat adres toe gegaan”, vertelt hij. Omroep MAX wil namelijk een reportage filmen over het ontstaan van Roze Maandag. “Er wonen nu inmiddels voor mij totaal onbekende mensen, die op het balkon zaten toen ik daar aankwam. Ik heb ze dat hele verhaal verteld en die mensen vonden dat heel leuk. Zij vonden ook dat het item op dat balkon werd opgenomen.”

Maar dat bleek niet zo makkelijk te zijn. “De huidige bewoners gaan een week op vakantie tijdens de Tilburgse Kermis. Maar ze waren zo trots dat Roze Maandag daar ontstaan was dat ik gewoon een sleutel heb gekregen. Dat laat maar weer eens zien hoe Tilburgers zijn.”

Pieter Soethout