Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Help mee aan eregalerij militairen en verzetsplegers

Tilburg – Het BHIC (Brabants Historisch Informatie Centrum) heeft jouw hulp nodig. Help mee om gesneuvelden een gezicht te geven en hun verhaal te vertellen.

Heb je een verhaal of een foto over één of meerdere van deze slachtoffers, of denk je dat er iemand nog ontbreekt? Dan is er nu de mogelijkheid om te reageren. Het BHIC en Stichting Herdenking Brabants Gesneuvelden zijn een digitale eregalerij aan het realiseren voor alle Brabantse militairen en verzetsplegers.

In september 2019 is het alweer 75 jaar geleden dat de bevrijding van Noord-Brabant begon. Inmiddels heeft het BHIC bijna 1900 slachtoffers in beeld die een plaats verdienen.

Het betreft hier niet alleen de Tweede Wereldoorlog maar ook omgekomenen in Nederlands Oost-Indië, Nederlands Nieuw-Guinea, tijdens de Koreaoorlog en tijdens de verschillende VN- en NAVO-missies naderhand.

Het doel is om de voorlopige 1900 slachtoffers die in de eregalerij vermeld staan met hun basisgegevens zoals naam, geboortedatum, geboorteplaats, woonplaats, overlijdensdatum, overlijdensplaats, rang en beroep in een definitieve galerij met een foto én een verhaal te eren, zodat niet enkel en alleen namen geëerd worden.

Dit is een bijzonder streven en een mooie gedachte, maar ook een hele klus voor de betrokken organisaties. Ook al zijn er diverse bronnen geraadpleegd, toch heeft men de hulp nodig van nabestaanden, familie en bekenden en heemkundigen voor bijvoorbeeld persoonlijke verhalen. Mocht je op de site gesneuvelden-galerij dus een bekende of een familielid aantreffen waar je iets over kunt vertellen, dan is je reactie van harte welkom. Wil je meer informatie over de criteria om iemand aan te melden of meer informatie over dit initiatief? Raadpleeg www.brabantsegesneuvelden.nl

Omroep Tilburg