Gratis kunstfestival Playgrounds Illustrada brengt ‘internetkunst’ tot leven in Tilburg

illustrada tilburg
Op verschillende plekken in Tilburg vind je metershoge kunstwerken (Foto: Omroep Tilburg).

Op verschillende plekken in de stad vind je torenhoge doeken, met daarop de mooiste kunst en illustraties van artiesten uit binnen- en buitenland. Playgrounds Illustrada is weer neergestreken en siert Tilburg voor de derde keer met deze gigantische buitenexpositie.

Playgrounds Illustrada is een openbaar kunstfestival in Tilburg dat vier jaar geleden door creative director Rutger van de Wiel is opgezet. Dit jaar is het evenement voor het eerst helemaal onder handen van Playgrounds, vertelt Paulien Mandos, projectleider bij Illustrada. Playgrounds is een internationaal instituut voor beeldcultuur en bewegend beeld, oorspronkelijk uit Tilburg. Nu organiseert zij kunstevenementen in binnen- en buitenland, waaronder Eindhoven, Tilburg, Londen en Berlijn.   

Iedere plek een ander thema

Dit jaar is het de derde editie van Illustrada, na een pauze van een jaar. “We wilden het festival naar een hoger niveau tillen”, vertelt Mandos. Van 15 tot en met 23 juni zijn er op acht plekken in Tilburg werken te zien van de ruim dertig kunstenaars die dit jaar mee doen.

Iedere plek heeft een ander thema. “Op het Pieter Vreedeplein hebben we jong talent geprogrammeerd, waaronder deelnemers van ons Next talentontwikkelingstraject en veelbelovende nieuwe kunstenaars. Bij het station ligt de focus meer op character design, met internationale kunstenaars uit landen als Spanje, Nigeria en Japan. Op de Heyhoef tonen Nederlandse illustratoren zoals Wouter Tulp en Jeremy Hoffman nieuw werk. Jeremy heeft een dag bij het winkelcentrum geschetst, waardoor bezoekers nu zichzelf kunnen herkennen in zijn werk.”

Toegankelijke kunst

Playgrounds Illustrada onderscheidt zich door kunst buiten tentoon te stellen in plaats van ergens in een afgesloten ruimte. “Veel van deze kunst speelt zich online af en is daardoor vaak onzichtbaar voor een breder publiek”, legt Mandos uit. “Door het in de openbare ruimte te tonen, krijgt het een heel ander podium. Iedereen die voorbij loopt, kan het zien en bekijken.”

Om bezoekers meer te betrekken bij de kunst die ze zien, is er de mogelijkheid om de bijbehorende QR- codes te scannen. “Zo bieden we meer informatie over het werk en de kunstenaar in zowel tekst als audio, in het Nederlands en Engels” vertelt Mandos. “Op deze manier maken we de kunst nog toegankelijker en interessanter voor het publiek.”

Of Playgrounds Illustrada volgend jaar weer terug zal keren naar Tilburg? “Dat is zeker onze intentie. Tilburg is een creatieve stad met een rijke geschiedenis in kunst en veel makers die hier wonen en werken. We willen dit festival blijven voortzetten en kijken hoe we het nog meer kunnen uitbreiden.”

playgrounds illustrada

LEES OOK:
Een talkshow in het teken van Keti Koti: ‘Een avond vol leermomenten, maar ook van plezier’

Angela Weisz