Na 34 jaar als huisarts in Tilburg is Peter Staal een ervaringsdeskundige pur sang. Hij was jarenlang voorzitter van de Parkgroep, een samenwerkingsverband van elf huisartsenpraktijken in de stad, en zat in het bestuur van de landelijke vereniging van antroposofische huisartsen. Vanuit die hoedanigheid kijkt hij met zorg naar de toekomst van de huisartsenzorg in Tilburg.
“De gemeente heeft ambitieuze bouwplannen, 25.000 nieuwe woningen. Dat betekent een flinke groei van het aantal inwoners. Maar wat niet is meegenomen, is hoeveel huisartsen we daarvoor nodig hebben en waar die moeten komen. Het is alsof je een gebouw ontwerpt zonder wc’s”, stelt Staal. Hij doet daarom een dringende oproep aan de Tilburgse gemeenteraad: “Zorg voor praktijkruimte.”
Huisvesting als struikelblok
Volgens Staal is het voor huisartsen steeds moeilijker om geschikte praktijkruimtes te vinden in Tilburg. “In Tilburg moet gezocht worden naar een oplossing voor een heel prangend probleem: de huisvesting. Het is moeilijk om als huisarts aan een ruimte te komen. De ruimtes zijn duur, en als ze er al zijn, zit je met vergunningen.”
Zonder passende huisvesting loopt de regio het risico dat jonge dokters afhaken. En dat in een tijd waarin de huisartsenzorg al zwaar onder druk staat. “Ongeveer 85% van de huisartsenpraktijken in Tilburg is gesloten voor nieuwe patiënten. Ik denk dat dat al gauw 100% wordt”, waarschuwt hij. “Het wordt echt merkbaar. Tot nu toe waren het vooral studenten die zonder huisarts zaten, maar dat verandert.”
Administratie groeit, tijd voor patiënten slinkt
De huisarts van nu is allang niet meer alleen zorgverlener. “Huisartsen zijn een soort managers geworden”, legt Staal uit. “Je denkt dat je een persoon belt, maar eigenlijk bel je een organisatie. Met personeel, loonadministratie, functioneringsgesprekken én inhoudelijke zorg.” Die taken zijn er de afgelopen 15 jaar bijgekomen en snoepen kostbare tijd weg van de patiëntenzorg.
“De rek is eruit”
Volgens Staal hebben huisartsen alles al geprobeerd om de zorg toegankelijk te houden. “We zijn efficiënter gaan werken, spreekuren zijn anders ingericht, huisartsenposten zijn aangepast. De rek is eruit. Het moet nu vanuit Den Haag komen: een hogere vergoeding, zodat we personeel kunnen aannemen en de zorg overeind kunnen houden.”
Tilburg staat op een kantelpunt, stelt de oud-huisarts. “Ik denk dat de gemeente een inhaalslag moet maken, om het aantrekkelijker te maken voor huisartsen om zich hier te vestigen. We moeten leegloop zoveel mogelijk beperken en de aanwas van jonge doktoren aantrekkelijk maken.”
