Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Ex-lid klaagt in Tilburg Jehova’s getuigen aan

(foto: ter illustratie) Koninkrijkszaal van Jehovah's Getuigen aan de Nieuwe Steen in Hoorn (Noord-Holland).

Een ex-lid van Jehova’s getuigen heeft in Tilburg aangifte gedaan tegen het uitsluitingsbeleid van de geloofsgemeenschap. Nog niet eerder is in Nederland aangifte gedaan tegen de gemeenschap.

Dit meldt radioprogramma Pointer. Ook in Arnhem heeft een ex-lid aangifte gedaan. Beiden zijn ze onderdeel van het Dutch Committee Against JW’s Shunning. Shunning staat voor het sociaal doodverklaren van ex-leden. Dat betekent dat men niet meer bestaat voor vrienden en familie. De oud-Jehovah’s getuigen zeggen dat ze daar veel last van hebben en dat familieleden geen contact met hen hebben.

Petitie
De Dutch Committee Against JW’s Shunning vocht eerder dit jaar het uitsluitingsbeleid al aan met een petitie. Volgens hen is het het shunningbeleid discriminerend en dus in strijd met de Nederlandse grondwet. Zij willen dat het per wet verboden wordt. In 2022 zal die petitie aan de Tweede Kamer worden aangeboden.

Eerder kreeg een groep Belgische ex-leden al gelijk van de rechter. Daar moesten de Jehovah’s Getuigen 96.000 euro boete betalen wegens aanzetten tot discriminatie en haat tegen oud-leden.

Edita Saakian