Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

ETZ geeft patiënten en hun naasten voorlichting over osteoporose

Vallen kan grote gevolgen hebben als je zwakke botten hebt, namelijk het breken van botten. Maar wat kun je doen om vallen te voorkomen? En hoe houd je dan de kans op een breuk zo klein mogelijk? Wat is zwak bot en hoe kun je ermee leven? Op 28 mei houden de Osteoporose Vereniging, Zorggroep RCH en het ETZ een bijeenkomst. In het bijzonder om voorlichting te geven aan patiënten met zwakke botten en hun naasten. Deze bijeenkomst ‘Osteoporose in de praktijk’ is van 19.00 uur – 21.30 uur in het Auditorium van het ETZ, locatie TweeSteden. De toegang is gratis. Aanmelden kan via osteoporosevereniging.nl/agenda. En bellen kan ook: 088 – 505 43 00.

De bijeenkomst staat dus in het teken van leven met zwakke botten en ‘vallen voorkomen’. Sprekers zijn Esther Donga (internist), Math Wijnands (reumatoloog), Peter Dekkers (fysiotherapeut) en Harry van de Broek (voorzitter Osteoporose Vereniging).

ETZ geeft patiënten en hun naasten voorlichting over osteoporose - protret internist Esther Donga

Wat is Osteoporose?

Osteoporose is de medische naam voor poreus bot ofwel zwak bot. Het is een slepende aandoening van het skelet, waarbij de sterkte van de botten afneemt. Botontkalking is ook een veel gebruikte term voor deze aandoening. Mensen met zwakke botten hebben een grote kans op het breken van botten. Meer informatie is te vinden op www.botinbalans.nlwww.sterkebotten.nu of www.osteoporosevereniging.nl

Zorgprogramma Fractuurpreventie

Om het breken van botten op een gedegen manier te voorkomen zijn Zorggroep RCH en ETZ gestart met het programma Fractuurpreventie. Het doel van dit programma is om meer patiënten te screenen op zwakke botten en hiervoor te behandelen. Met als resultaat een daling van het aantal patiënten met een tweede breuk.

Kees-Luc Simons