Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

ETZ en Endometriose Stichting geven informatie over endometriose

De Endometriose Stichting en het ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis) houden donderdag 20 juni een bijeenkomst. Die gaat over endometriose. De aanvang is om 19.00 uur. Gynaecologen en een psycholoog vertellen er meer over de oorzaak en behandeling van pijn bij de ziekte.

De gynaecologen Femke Wilms en Petra Janssen bespreken wat het is. En waarom het pijn veroorzaakt, en hoe je deze klachten kunt behandelen. Een psycholoog gaat in op hoe je beter kan leren omgaan met zulke pijn. Uiteraard zijn er ook vrijwilligers en deskundigen van de stichting aanwezig. Maar er is ook gelegenheid om vragen te stellen. Of om in contact te komen met lotgenoten, of om ervaringen uit te wisselen.

Iedereen welkom

De avond is bedoeld voor vrouwen met (vermoedelijk) endometriose. Maar die ziekte heb je niet alleen. En daarom zijn bijvoorbeeld ook partners, moeders en vriendinnen van harte welkom. Aanmelden kan via hun site.

Locatie

De bijeenkomst vindt plaats op de 3e verdieping van Hasseltveste aan de dr. Deelenlaan 9 in Tilburg. Dat is dus direct naast ETZ TweeSteden. Belangstellenden kunnen er vanaf 18.45 uur al binnenlopen. De bijeenkomst duurt al met al van 19.00 uur tot 21.00 uur. Voor donateurs van de stichting is de avond gratis.

Wat is de ziekte

Bij de ziekte komt weefsel dat op het slijmvlies van de baarmoeder lijkt, buiten de baarmoeder voor. Dit kan leiden tot pijnlijke menstruatie in combinatie met klachten aan darm of blaas, seksuele problemen en vermoeidheid. Deze aandoening kan dan ook de kwaliteit van leven drastisch verminderen. Ook kan deze een enorm effect hebben op het leven van de vrouw en haar partner. De kans op een zwangerschap kan immers veel kleiner zijn. Er is echter nog geen genezing mogelijk. Wel zijn er mogelijkheden om de ziekte te behandelen. Het is een aandoening waarover men toch meer open mag en moet spreken.

Kees-Luc Simons