Er komt misschien een biketrialbaan in Tilburg en daar is Victor erg blij mee

Victor werd vorig jaar Nederlands kampioen ‘biketrial’ en die titel wilde hij dit jaar verdedigen. Maar in de warming-up voor de wedstrijd viel hij en raakte hij geblesseerd aan zijn knie. Daarmee vervloog zijn kans op een nieuwe titel, maar hij laat het er niet bij zitten.

Op het eerste oog lijkt de fiets van Victor van der Velden (17) heel normaal, maar dat is hij niet. Het is namelijk een speciale biketrialfiets, zonder zadel. “Een zadel zou alleen maar in de weg zitten en iets zijn waar je aan blijft hangen”, vertelt hij. Voor nu traint hij nog in zijn achtertuin, maar hij hoopt komend jaar te kunnen trainen op de eerste biketrialbaan in Tilburg.

Eerste biketrialbaan

Het doel voor aankomend jaar is duidelijk: opnieuw Nederlands kampioen biketrial worden. Maar dat is lastiger gezegd dan gedaan. Er zijn in ons land namelijk nog nauwelijks plekken om te trainen. Daarom doet Victor dat op dit moment in zijn achtertuin. “Van pallets en allerlei andere dingen maak ik zelf een parcours om te trainen. Maar dat is toch echt anders dan het ruwe oppervlak van natuursteen.”

Maar daar lijkt verandering in te komen. Het begon allemaal bij een burgerinitiatief van zijn moeder Katja. Er moest een geschikte locatie voor biketrialbaan komen in de gemeente Tilburg. In een raadsbrief laat de gemeente weten dat er 150.000 euro wordt uitgetrokken om een biketriallocatie te realiseren. Het project zal in overleg met betrokken partijen verder worden uitgewerkt. Uit een eerste locatiescan blijkt dat de Moerse Dreef in de Reeshof als meest geschikt wordt gezien.

De gemeente ziet kansen om de internationale kampioenschappen biketrial van 2028 in Tilburg te organiseren. “Biketrial is in Nederland een officieel erkende fietssport en staat op de agenda van de Koninklijke Nederlandse Wielren Unie (KNWU).

Oefenen op niveau

Als het aan Victor ligt, komt die biketrialbaan er in Tilburg. “Ik kan nu wel oefenen, maar om echt op Europees niveau mee te doen, moet er een professionele plek komen. Ik denk dat ik nu zo’n twee jaar achter lig op de Europese top, want in landen als Spanje en Polen zijn er heel veel plekken om te oefenen.”

Pieter Soethout