Theresialyceum is in de ban van de First Lego League Tilburg

TILBURG – Op zaterdag 11 januari vindt de eerste editie van de First Lego League plaats in het Theresialyceum in Tilburg. Tijdens deze dag strijden 27 teams met hun zelfgemaakte robot om de winst. De ongeveer 300 kinderen laten daar dan zien waar zij de afgelopen maanden hard aan hebben gewerkt.

De teams worden aan de hand van vier onderdelen getest. Kernwaarden daarbij zijn: hoe is de samenwerking en de teamspirit, en de presentatie van het project: hoe hebben zij dat aangepakt? Maar ook de presentatie van de robot: hoe hebben zij die gebouwd? En als laatste de spectaculaire wedstrijden tussen de robots.

In een bak van circa 1 bij 2 meter laat elk team z’n robot allerlei opdrachten uitvoeren binnen een tijdsbestek van 2,5 minuut. Het doel van de First Lego League is om de jeugd enthousiast te maken voor wetenschap en techniek. Maar daarnaast is dat natuurlijk het hebben van vooral heel veel plezier.

Aan het eind van de dag zijn er maar liefst dertien prijzen te vergeven. Dit zijn bekers gemaakt van lego, toepasselijk dus. Jongeren van zowel het basis- als het voortgezet onderwijs mogen met hun team meedoen aan deze wedstrijd. Zij zijn meestal al vanaf het begin van dit schooljaar bezig met het ontwikkelen en programmeren van de robot. En ook met het oefenen met het uitvoeren van de missies. De dag van de finale is voor de leerlingen dan ook een heel mooie, bijzondere en spannende afsluiting van het project.

Ontdekstation013

De organisatie van de First Lego League ligt dit jaar in de handen van het Ontdekstation013. Dat zit in een oude hal in de Spoorzone waar men vroeger treinen repareerde. Nu kunnen kinderen en jongeren er via allerlei creatieve workshops hun talenten ontdekken op het gebied van techniek en wetenschap. Het doel van het Ontdekstation013 is om de jeugd enthousiast te maken voor wetenschap en techniek. En het doel van de Frist Lego League sluit daar dus heel goed bij aan.

Kees-Luc Simons