Dynamische energieprijzen flink omhoog door hitte: ‘Airco zorgt voor hoge stroomvraag’

Een windmolen op industrieterrein Vossenberg in Tilburg | Foto: Gijs Franken / Omroep Tilburg

Mensen met een dynamisch energiecontract door heel Nederland moeten in ieder geval dinsdagavond 1 juli tientallen centen per kilowattuur (kWh) meer betalen voor hun stroom. Zo ook de inwoners uit onze regio. Dat heeft te maken met de warmte. De maximale prijs lag afgelopen dagen rond de dertig cent, ‘s avonds is dat bijna tachtig.

’s Avonds, met een piek rond acht uur, ligt de landelijke prijs tussen de 64 en 79 cent per kilowattuur (kWh) bij aanbieders als Eneco, Vattenfall en Essent. Overdag, terwijl zonnepanelen en windmolens hun werk doen, kost stroom momenteel zo’n 20 à 30 cent per kWh. Dat ligt rond het gemiddelde prijsniveau van de afgelopen dagen.

De kosten van energie met een dynamisch energiecontract verschillen per uur. De prijs beweegt mee met de marktprijs. Die wordt berekend op basis van onder andere de beursprijs, overheidsheffingen en btw. Ook vraag en aanbod van stroom spelen een rol.

Stroomvraag omhoog door airco’s

“Het is vandaag zonnig en snikheet weer”, zegt een woordvoerder van Vattenfall. “Dat betekent meer gebruik van airco’s, met name in de avond, dus een hogere stroomvraag. Ook is er in de avond weinig zon en heel weinig wind voor energieopwekking. Hierdoor stijgt de stroomprijs.”


Om de duurdere stoomuren te vermijden, kun je het opladen van je elektrische auto beter uitstellen, stelt Marc Vintges, voorzitter van Energiefabriek013. Een lokale energiecoöperatie die advies geeft over duurzame energie in Tilburg. “De elektrische auto is nummer één verbruiker.” Ook de wasmachine kan volgens hem nog wel even wachten.  

Elektriciteitsvrije afkoeltips

Als je het hoofd koel wil houden met minder stroom, adviseert Vintges om de ventilator aan te zetten. “Die verbruikt veel minder stroom dan een airco. Maak je hals en polsen een beetje nat — dat water verdampt en zorgt voor verkoeling.” Ook raadt hij aan om zonwering, of als je dat niet hebt een parasol, aan de buitenkant van het raam te plaatsen.

“Het is ook zo dat Tilburg een relatief warme stad is”, vertelt Vintges “Maar het is belangrijk dat de stad niet te warm is, voor het welbevinden van de mensen met een zwakkere gezondheid, bijvoorbeeld. We moeten ons voorbereiden op het feit dat er veel meer extreem weer krijgen, of eigenlijk al hebben.”

Verkoeling op lange termijn

Voor degenen die op langere termijn wat aan de hitte in en rondom het huis willen doen raadt Vingtes aan om tegels, die hitte vasthouden, in de tuin te vervangen voor groen. “Het maakt niet eens zo veel uit wat.” Ook stelt hij dat goede isolatie van je huis kan helpen met het buitenhouden van de warmte of koelte in de winter.

LEES OOK:
Tilburg strijdt tegen stroomtekort, maar samenwerking met bedrijven verloopt nog moeizaam

Manoek Lambregts