Duizenden onterechte parkeerboetes in Tilburg, ook door fouten van gemeente

Een van de parkeermeters waar sommige mensen hun kenteken verkeerd invullen (foto: Eline Smits)

Er werden in 2023 meer dan 9000 onterechte verkeersboetes uitgedeeld in Tilburg. Dat blijkt uit cijfers van de gemeente. In ongeveer de helft van die gevallen ligt de fout bij de gemeente en dat vindt de LST écht niet kunnen. De gemeente gaat nu kijken hoe dit aantal, in samenwerking met parkeerservice P1, omlaag gebracht kan worden.

In totaal werden vorig jaar bijna 100.000 boetes uitgedeeld. Inwoners van Tilburg dienden hiertegen zo’n 16.000 keer bezwaar in, omdat ze vonden dat het ging om onterechte parkeerboetes. In iets meer dan de helft van de gevallen kregen ze gelijk en werd de boete kwijtgescholden.

Een deel van de uitgeschreven parkeerbonnen had voorkomen kunnen worden. De gemeente noemt dit in antwoord op de vragen van LST ‘beïnvloedbaar’. Voorbeelden die hierbij genoemd worden zijn haperende parkeerapparatuur, onduidelijke situaties op straat en fouten tijdens de handhaving.

De andere boetes waren niet beïnvloedbaar en dat houdt in dat de fout bij de parkeerder zelf ligt. Dan gaat het bijvoorbeeld mis bij het invullen van het kenteken bij de parkeerautomaat. Maar ook een achterstallige betaling van een parkeervergunning kan zorgen voor een boete. De gemeente geeft aan hier coulant in te zijn geweest. Ook wanneer de fout bij de parkeerder lag, werden sommige boetes kwijtgescholden, ook al zijn de naheffingen volgens de wet terecht.

Gemiddelde cijfers

Hans Smolders van LST is van mening dat al die onterechte parkeerboetes in Tilburg ‘echt niet kunnen.’ Maar daar wil het college niet in mee. “Het percentage gegronde bezwaren in Tilburg komt overeen met dat van de grote steden. Zo zit Tilburg tussen steden als Amsterdam en Den Haag in,” luidt het antwoord van het college.

Het raadslid pleit dan ook terug te keren naar de oude situatie, waar parkeercontroleurs ingezet worden in plaats van scanauto’s. Maar ook daar wil het college niets van weten. “Een groot deel van de niet beïnvloedbare bezwaren wordt door handmatige controles niet weggenomen.” Er wordt dan namelijk gescand met een handscanner, die dezelfde database gebruikt als de scanauto.

Stijgende trend

Uit de cijfers van de gemeente blijkt ook dat het aantal uitgedeelde parkeerboetes stijgt. In 2021 werden er ‘slechts’ 87.000 uitgedeeld en vorig jaar waren het er net geen 100.000. Daarnaast verdubbelde het aantal ingediende bezwaren en ook werden ze vaker goedgekeurd, van 40 naar 57 procent.

LEES OOK:
Hannie is klaar met onterechte parkeerboetes: ‘Ik snap er niets meer van’

Pieter Soethout