Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Documentaire ‘Positief getest’ over het ETZ in de coronacrisis

De documentaire ‘Positief getest’ die op 1 september in première gaat is in opdracht van het ETZ gemaakt. Dat gebeurde in samenwerking met Omroep Brabant.
De documentaire is een ode aan de medewerkers van het ETZ | Foto: ETZ

TILBURG – De coronacrisis in ons land startte op 27 februari met de eerst bewezen patiënt met covid-19 in het ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis) in Tilburg. Op dinsdag 1 september gaat om 19.30 uur de 45 minuten durende documentaire ‘Positief getest’ die hierover werd gemaakt in première.

De documentaire ‘Positief getest’ is in opdracht van het ETZ gemaakt. Dat gebeurde in samenwerking met Omroep Brabant. Betrokkenen blikken erin terug op de eerste fase van de crisis, maar ze kijken ook vooruit.

Het beroemde briefje

De crisis begon op 27 februari met het beroemde briefje van minister Bruins. Hij maakte toen live op tv bekend dat de eerst bewezen patiënt in het ETZ was opgenomen. Het was dus het begin van een intense periode die eind maart uitmondde in een crisis met een piek op de intensive cares van alle ziekenhuizen in Brabant. Om die reden zijn circa achthonderd patiënten overgeplaatst naar ziekenhuizen elders in het land en in Duitsland.

Medewerkers

De documentaire is in de eerste plaats een ode aan de medewerkers van het ETZ, die hierin hun verhaal doen. Dat laat zien wat er allemaal in het ziekenhuis gebeurde in deze bizarre tijd. De verpleegkundige op de corona-afdeling, en de schoonmaker op de intensive care. Of de medewerker op de afdeling inkoop die het ziekenhuis hielp aan genoeg beschermingsmiddelen.

Maar ook de manager die betrokken was bij de uitplaatsingen van patiënten naar andere ziekenhuizen. En niet in de laatste plaats de medewerkers van de afdeling communicatie die zorgden dat patiënten, bezoekers en medewerkers op tijd de juiste informatie kregen.

‘Helden van de zorg’

Met de documentaire wil het ETZ hun eigen ‘helden van de zorg’ ook de kans bieden om een compleet beeld te krijgen van de bijzondere tijd waarin zij hun werk gedaan hebben. Bart Berden, voorzitter van de raad van bestuur: “Vaak hebben mensen op hun eigen paar vierkante meters bikkelhard gewerkt, zonder tijd om zich om iets anders te bekommeren. Met deze documentaire maken we hun beeld van deze maanden breder. We hopen dat dat ook helpt bij de verwerking van alles wat ze hebben gedaan en meegemaakt.”

Uitzending

Live doet Omroep Brabant op 1 september vanaf 19.30 uur verslag van de première in de bioscoop, en zendt deze uit. Na afloop is de documentaire ‘Positief getest’ ook nog te bekijken via de sites van het ETZ en Omroep Brabant.

Kees-Luc Simons