De Smulhoek bestaat al 40 jaar: ‘Het is hier echt een buurtplek’

Johan bakt al veertig jaar frietjes in zijn cafetaria De Smulhoek. Het is een plek om te genieten van een hapje, maar ook de plek waar buurtbewoners samenkomen. ”Ik kom hier al 40 jaar. Het voelt voor mij als het thuisfront”, aldus een van de buurtbewoners.

De Smulhoek is een plek voor velen, waar gezelligheid en samenkomst centraal staat. De plek waar de 75-jarige Johan Smeets samen met zijn vrouw in 1984 begon, viert zijn veertigste verjaardag. ”We zijn hier met z’n tweetjes binnengewandeld, met de vraag of we het hier zien zitten. We zeiden toen meteen ja. We mogen trots zijn dat het gelukt is”, vult de eigenaar aan.

”Johan staat hier nog steeds, dat vind ik erg knap”

De cafetaria van achttien vierkante meter is volgens Smeets een echt sociaal punt. Zijn trouwe, vaste klanten zijn het daar ook zeker mee eens. ”Ik kom hier al veertig jaar, het voelt voor mij als een thuisfront. Ik kom hier echt voor de gezelligheid.” Zo zijn meerdere bekenden van Smeets langsgekomen om het jubileum met z’n allen te vieren. ”Het is hier echt een buurtplek, er komen hier mensen die altijd trouw terugkomen. Dat geeft echt het gevoel van samenhorigheid”, stelt een andere klant.

Dat Johan en zijn vrouw al veertig jaar eigenaar zijn van De Smulhoek is voor veel klanten speciaal. ”Er zijn hier veel cafetaria’s, die nieuwe eigenaren krijgen. Maar Johan staat hier nog steeds, dat vind ik erg knap”, zegt een van de omwonenden.

”Hij doet altijd zijn best voor iedereen”

Johan geeft aan het erg belangrijk te vinden dat hij mensen iets kan meegeven. ”Mensen mogen hier altijd komen om een praatje te doen over het leven. Ik laat iedereen in zijn waarde.” Dit wordt door zijn klanten erg gewaardeerd, ”Hij doet altijd zijn best voor iedereen. Met Sinterklaas hangt hij bijvoorbeeld altijd vlaggetjes op voor de kinderen. Hij betekent veel voor de buurt”.

Al die lieve woorden doen veel met Johan. Als hem gevraagd wordt wat zo’n de feestdag voor het veertigjarig bestaan voor hem betekent, wordt hij emotioneel. “Dat al die mensen langskomen, daar word ik gewoon emotioneel van.”

Eline Smits