Na tien jaar prehistorische opgravingen in Udenhout is het einde in zicht

Een knaloranje bouwkeet met bijpassend mobiel toilet, hopen zand naast elkaar als een soort Udenhoutse duinen. De graafmachine ontbreekt: die is defect. Op het eerste oog lijkt dit een gewone bouwplaats aan De Mortel, maar hier wordt duizenden jaren aan geschiedenis blootgelegd. Na tien jaar onderzoek, komt het project later deze zomer ten einde.

Al sinds 2015 werken archeologen en de gemeente Tilburg samen aan het blootleggen van, wat blijkt, een prehistorisch grafveld en een Romeinse boerderij. Negentien hectare, ofwel veertig voetbalvelden, worden onderzocht naar de nederzetting.

Het begon destijds als protocol voor de komst van de wijk Den Bogerd. Het is namelijk gemeentelijk verplicht om eerst archeologisch onderzoek te doen op een plek waar wordt gebouwd. Ondertussen staat het grootste deel van de wijk er al. Nog slechts één perceel is onaangeroerd.

“De omgeving heeft een rijke geschiedenis”, zegt archeoloog Tiziano Goossens. “Het blijkt dat 2000 jaar voor Christus mensen hier een boerderij hebben ingericht met een waterput en bijgebouwen.” Dat kunnen de archeologen zien aan bijvoorbeeld verkleuringen in de grond.

“Archeologie zit niet zo diep als je denkt”

“Zo’n vlek stelt niet zo veel voor, zou je zeggen”, stelt Goossens. “Maar als je het patroon van al die vlekken bij elkaar bekijkt, zie je de gebouwen die er hebben gestaan.” Die patronen worden ingemeten met gps, zodat alles digitaal in kaart kan worden gebracht.

 Ook wordt de omgeving uitgegraven om te zien wat er in de bodem zit qua scherven en gereedschap. Al vanaf vijftig centimeter diep zijn er dingen te zien. “Archeologie zit niet zo diep als men meestal denkt”, vertelt de archeoloog.

LEES OOK:
Archeoloog spreekt van topvondst bij opgraving Heikese kerk

Manoek Lambregts