In januari publiceerde Brabants Dagblad een artikel waarin de gemeente de belofte deed om ‘beter te registreren’, ‘beter te beschermen’ en ‘mogelijk elektronisch toezicht’ in te zetten om incidenten met een femicide-oogmerk terug te dringen. In hetzelfde artikel bleek dat 32 vrouwen in Tilburg de afgelopen drie jaar slachtoffer werden van (een poging tot) moord en doodslag.
Eerder dit jaar deed Slegers bij de gemeente al een aantal suggesties om vrouwengeweld in de stad aan te pakken. Ze vertelt: ‘‘Als agenten worden ingeschakeld bij meldingen van stalking en huiselijk geweld, moeten daar meteen aangiftes bij kunnen worden opgenomen. Alle agenten en politiefunctionarissen moeten weten wat ze kunnen doen. Dit is nu lang niet altijd het geval. Ter plaatse bij een partnerruzie wordt soms gedacht ‘waar twee vechten hebben twee schuld’, maar dat is dus niet goed. Ook al is er sprake van geweld door beide partijen, de vrouw is van nature zwakker dan de man en het is dus de vrouw die altijd het onderspit zou delven.’’
Verder zegt Slegers dat politie en alle instanties de waarschuwingssignalen veel beter moeten leren kennen. En er moet veel aan preventie worden gedaan. ‘‘Jongens en mannen moeten zich bewust worden van hun houding tegenover vrouwen. Hoe los je het op als je wordt afgewezen? Een stukje conflictbeheersing komt daar dan bij kijken. We moeten stereotype ideeën over mannelijkheid en vrouwelijkheid afleren. Het is ook zaak om mensen als Johan Derksen en Andrew Tate zo snel mogelijk van de socials en tv af te halen. Zij hebben met hun houding en uitspraken zo’n verkeerde invloed op met name jonge mannen. Vrouwen betalen daar in het dagelijks leven de prijs voor.’’
‘Ideologisch extremisme’
Tijdens de programmabegroting voor 2025 werd er op 11 november in de raadszaal een motie aangenomen: ‘Vrouwenhaat is ideologisch extremisme’. Hierin constateerde Jort Molenaar (D66) dat er een toename in haat en geweld jegens vrouwen is. Het is noodzakelijk om de toenemende haat tegen vrouwen in Tilburg aan te pakken om de democratische waarden van gelijkheid en inclusie te waarborgen. Plan is om samen met instanties een betere aanpak te realiseren. Hierover wordt dus in januari gepraat.
De motie werd haast unaniem aangenomen, met 41 stemmen voor, 1 stem tegen. Ondertekenaars van de motie waren D66, ONS Tilburg, GroenLinks, Partij voor de Dieren en de PvdA.
Maandag 25 november was het de Internationale Dag voor de Uitbanning van Geweld tegen Vrouwen. Op deze dag begon ook Orange the World, een wereldwijde campagne tegen vrouwengeweld die tot 10 december (Dag van de Mensenrechten) loopt.
LEES OOK:
Femicide is een onzichtbare terreur: ‘Als ik haar niet kan krijgen, dan niemand’