Russische dwerghamster ongeschikt als hobby- en huisdier (maar een waterbuffel wel)

russische dwerghamster
De Russische dwerghamster (en veel andere diersoorten) mogen vanaf 1 juli 2024 niet meer verkocht worden (Foto ter illustratie: Pixabay).

Wil je een egeltje, chinchilla of Russische dwerghamster als huisdier? Dan heb je helaas pech, want deze (en een hele hoop andere dieren) mag je vanaf 1 juli niet meer kopen. Dierenspeciaalzaken in de regio hebben zo hun vraagtekens bij de nieuwe regelgeving.

Tot voor kort stonden dieren die als huisdier gehouden mochten worden op de zogenaamde positieflijst. Deze lijst bevatte zo’n driehonderd diersoorten, maar sinds 1 juli 2024 is deze vervangen door de huis- en hobbydierenlijst. Deze nieuwe lijst bevat slechts dertig legale diersoorten. Dit betekent dat populaire huisdieren, zoals de Russische dwerghamster, volgens de overheid niet langer geschikt zijn als huisdier en dus niet meer verkocht mogen worden. Opmerkelijk genoeg staan dieren zoals de waterbuffel en kameel nog wél op de lijst.

Alle controle kwijt

Een dierenspeciaalzaak in Goirle is niet blij met het verwijderen van de Russische dwerghamster van de lijst. Een medewerker verklaart: “De hamsters blijven toch in de handel, dus wat je nu krijgt, is dat er geen grip meer op is.” In de winkel krijgen de mensen uitleg en advies over het diertje dat ze willen kopen.  “Als wij twijfelen, verkopen we een dier niet. Straks is alle controle kwijt en daar worden de dieren niet beter van.”

De speciaalzaak mag de Russische dwerghamsters die vóór 1 juli zijn ingekocht, nog verkopen. Daarin zit nog een stukje grijs gebied, waarin kwekers nieuwgeboren Russische dwerghamsters ook nog mogen verkopen. Het is vooral jammer voor hobbyisten, laat de medewerker weten. “Mensen hebben al honderden jaren hamsters. Het zou me verbazen als er over een jaar niemand meer dwerghamstertjes heeft.”

Al eerder gestopt met de verkoop

In Oisterwijk en Hilvarenbeek zijn dierenspeciaalzaken al eerder gestopt met de verkoop van knaagdieren. “Daar was ik al een jaar of tien geleden klaar mee”, vertelt een medewerker uit Oisterwijk. “Toen waren er ook allerlei nieuwe regelingen over de verkoop van bepaalde dieren. Dat was voor mij de reden om er helemaal mee te stoppen.”

In Hilvarenbeek lag de focus vooral op de kritiek rondom het welzijn van dieren in kooien. Een medewerker legt uit: “Heel veel mensen vinden overal iets van en wij als speciaalzaak willen laten zien dat we voor het dierenwelzijn zijn.” De winkel stopte voor de feestdagen al met de verkoop van knaagdieren en verkoopt nu alleen nog vissen.

LEES OOK:
Hartelust doodde 177 apen en nu eisen demonstranten sluiting van laatste apenhandelaar in Nederland

Angela Weisz