Oplichters plunderen rekening van bejaarde vrouw na babbeltruc

Ter illustratie oplichterij
Ter illustratie oplichterij (Bron: Politie)

In de omgeving van Hart van Brabant zijn de laatste tijd veel oplichters actief met babbeltrucs. Afgelopen twee weken ontving de politie negen meldingen. Zeven keer in Tilburg, één keer in Oisterwijk en één keer in Berkel-Enschot. Volgens de politiewoordvoerder doen de criminelen zich voor als medewerkers van de gemeente, thuiszorgorganisaties of andere instanties.

De oplichters nemen over het algemeen oudere mensen te grazen. Ze hebben dan van tevoren al informatie over de slachtoffers opgezocht, bijvoorbeeld bij welke bank ze zitten of dat ze een spammailtje ontvangen hebben.

Bijna 5000 euro kwijt

Volgens een politiewoordvoerder kunnen de oplichters zo het vertrouwen winnen, waardoor de slachtoffers de babbeltruc sneller geloven. ‘’Er was een vrouw van in de zeventig uit Oisterwijk, die een nepmail in de naam van de Kamer van Koophandel kreeg. Daarna belde ‘de bank’ en de oplichter aan de telefoon zei dat ze haar zouden helpen om het spambericht weg te halen. Hierna haalden de oplichters 4800 euro van haar rekening af.” Het is niet bekend hoe ze dit precies gedaan hebben.

De politie doet haar best om de verdachten op te pakken. Ze kijkt dan waar het geld wordt gepind of waar het naartoe wordt gestuurd. ‘’Het probleem is dat je het brein van de organisatie dan nog niet te pakken hebt. Daarvoor is een groot rechercheonderzoek nodig”, vertelt de woordvoerder.

Eline Smits