Hoog grondwaterpeil in de regio: van ondergelopen kelders tot uitverkochte dompelpompen

Ook deze kelder staat onder water. Foto ter illustratie (foto: Omroep Tilburg)

De verhoogde grondwaterstand houdt de regio Midden-Brabant in rep en roer. Door de extreme regenbuien van de afgelopen periode kan het grondwater niet goed zakken. Het gevolg: kelders waar het water al wekenlang hoog staat en ruzies in de bouwmarkt om de allerlaatste dompelpomp.

De 27-jarige Anita woont pas een halfjaar met haar vriend in hun woning in Oisterwijk. In de kelder, die gebruikt wordt als opslag, merkte ze al eerder een paar donkere vlekken op. Voor de zekerheid werd de woningcorporatie ingelicht, er kwam gelijk iemand langs. “Volgens hen kon het geen kwaad”, vertelt ze.

Ondergelopen kelder

Toch begon het tegen het einde van vorig jaar wel heel erg vochtig te worden in de kelder. Volgens Anita begon het met een klein laagje. Na een korte rondvraag in de buurt leek ook niemand anders last te hebben van het water. Het leek heel even goed te gaan. “Het water trok weg en de kelder heeft een tijdje droog gestaan.”

Maar met de heftige regenbuien kwam daar verandering in. Het grondwaterpeil steeg en de kelder stroomde weer vol. De spullen die daar stonden, zijn uit de kelder gehaald. Het opgeslagen laminaat is volgezogen met water en de sportgewichten zijn vanbinnen verroest, maar dat is niet de enige opgelopen schade. “Het water kan de muren intrekken en de rest van het huis en de fundering aantasten”, geeft de bezorgde Anita aan.

Met een bouwstofzuiger probeerden Anita en haar vriend het water toch weg te halen. “We hebben de stofzuiger zeven keer moeten legen om de kelder droog te krijgen.” Maar het was uiteindelijk dweilen met de kraan open: terwijl het water aan de ene kant weggezogen werd, stroomde het vanuit een hoekje aan de andere kant weer terug de kelder in.

Breder probleem in de regio

De woningcorporatie werd weer opgebeld en er is een bedrijf komen kijken dat de kelder waterdicht kan krijgen. Al wekenlang staat is het nat in de kelder, maar er kan pas echt iets aan gedaan worden wanneer het water zakt. “We willen het liefst planken ophangen, maar moeten wachten op de woningbouw en wachten tot het water wegzakt. Tot die tijd kunnen we niets.” Ook Anita’s buren klopten aan. Wat bleek? De buren die nooit last hebben gehad van het water, hadden nu óók een ondergelopen kelder.

Ruzie om dompelpompen

Een populair product in bestrijding tegen het hoogwater is dan ook de dompelpomp. Na een rondje bellen naar de vier grote bouwmarkten in de regio bleek ook dat deze steevast uitverkocht zijn. Een van de bouwmarkten heeft niet eens nieuwe voorraad kunnen bestellen omdat de vraag naar de pompen te groot was.

Een Omroep Tilburg-redacteur was toevallig in een van de bouwmarkten toen hij getuige was van een opmerkelijk conflict. Twee heren hadden beide hun zinnen gezet op dezelfde, laatste dompelpomp. Hieruit blijkt maar weer hoe gewild de apparaten op dit moment zijn.

Eigen verantwoordelijkheid

Het hoogwater lijkt een groter probleem te zijn in de regio Midden-Brabant. Verantwoordelijk voor waterbeheer zijn de waterschappen. Een woordvoerder van waterschap De Dommel legt uit: “De bodem is door de maandenlange regen verzadigd als een volle spons. Het regenwater zakt daarom niet meer in de grond. We nemen daarom maatregelen om het overtollige water af te voeren, bijvoorbeeld met noodpompen. Maar met deze enorme hoeveelheid water lukt het niet om alles snel weg te krijgen.”

Het gevolg: water zoekt een andere uitweg en loopt in kruipruimtes en kelders. De woordvoerder geeft aan dat de waterschappen hier niets aan kunnen doen. De eigenaar van de woning is zelf verantwoordelijk voor een droge kelder en ook voor de maatregelen die nodig zijn om deze waterdicht te maken.

Het laminaat dat in de kelder stond zit vol met water. (foto: Omroep Tilburg)

Deze stofzuiger moest zeven keer geleegd worden, voordat de kelder leeg was. (foto: Omroep Tilburg)

Omroep Tilburg