Na vijf jaar vertrekt Pikaar uit Hilvarenbeek: ‘Passie is groter dan ooit’

foto: Cas Pikaar

De cirkel is rond voor chef-kok Cas van restaurant Pikaar in Hilvarenbeek. Hij startte vijf jaar geleden en kreeg al na acht maanden een Michelinster, maar sluit zijn restaurant nu om opnieuw te beginnen. Dat doet hij in het pand waar hij als 15-jarige jongen begon in de keuken van restaurant Anno 54 in Riethoven. “Daarvoor zat er ook nog de stamkroeg van mijn opa”, vertelt hij.

Het verhaal van restaurant Pikaar in Hilvarenbeek begon in de coronatijd. “Na acht maanden stond er een Michelinster op de gevel, terwijl we nog bezig waren met het samenstellen van het team. Het is allemaal supersnel gegaan.” Dat had de chef-kok van tevoren ook niet verwacht. “Ik wilde gewoon een leuk restaurantje beginnen.”

De vraag of hij opnieuw wilde beginnen, spookte al langer door het hoofd van Cas. “Ik wil mijn hart volgen en teruggaan naar de basis, zowel in het koken als de locatie. We gaan dus terug naar mijn geboorteplaats.” Cas vertrekt daarom terug naar Riethoven waar hij zijn restaurant aan de Dorpsstraat zal openen. “ Het grappige is dat je dan heel lang zoekt, maar eigenlijk ligt de schat gewoon in je eigen achtertuin. Ik ben er toen toch gaan kijken en ik liep daar binnen en ik dacht meteen: laten we dit doen, want dit voelt als thuiskomen.”

Goed eten voor iedereen

Dat restaurant gaat wel degelijk verschillen van Pikaar in Hilvarenbeek. “We willen nu gewoon doen waar we zin in hebben. Lekker koken, met oog op kwaliteit, voor een bredere doelgroep. Goed eten moet voor iedereen beschikbaar zijn, vind ik.” Daarbij is het niet belangrijk hoe iemand eruitziet. “Mensen mogen in een colbert met stropdas naar binnen, maar er mogen ook gewoon mensen in een korte broek komen eten. Wie ben ik om daar iets van te vinden?”

Cas kijkt enorm uit naar de nieuwe stap in zijn nog jonge carrière. “De passie voor het vak is groter dan ooit, daar ligt het niet aan. Ik ben van mening dat gasten proeven als je iets met hart en ziel doet. Dat is wat we nu weer gaan doen, ook al hebben we bij Pikaar ook altijd met veel passie gekookt.” Aan passie ontbrak het nooit, maar zijn creativiteit kon hij niet altijd helemaal meer kwijt. “Je mist alleen een beetje de vrijheid, omdat je een ster hebt. Daar moet je altijd rekening mee houden.”

Het eerste pilsje

De laatste gerechten worden op 24 augustus uitgeserveerd, waarna Cas hoopt half september in Riethoven open te kunnen. Hij weet nu ook al waar hij het meeste naar uitkijkt. “Het allereerste pilsje na de eerste drukke avond en dat we met het team kunnen proosten op een mooie toekomst.”

Pieter Soethout