Mountainbikeroutes bij Hilvarenbeek: ‘Natuur wordt verstoord’

foto: Pexels

De gemeenteraad van Hilvarenbeek gaf Track & Trails in juli 2023 opdracht een duurzaam plan te maken voor nieuwe mountainbikeroutes. Hoewel de natuurvereniging voorzichtig positief is, blijft ze ook kritisch.

Martin van Mol van de natuurvereniging geeft aan dat hij wil dat er rekening gehouden wordt met de kwetsbare gebieden. “Al vind ik wel dat de gemeente dat tot nu toe goed doet”, vertelt hij. “De nieuwe routes lopen waarschijnlijk door of langs Natura 2000-gebieden. Dat heeft natuurlijk invloed. Op sommige plekken in het natuurgebied zitten bijvoorbeeld mierenkolonies. We moeten zorgen dat die niet verstoord worden door de nieuwe mountainbikeroutes bij Hilvarenbeek.”

Gebeurt dat wel, dan kan de natuurvereniging een bezwaar indienen. Dat doet ze dan ook, geeft Van Mol aan. “We dienen dan een zienswijze in. Op basis daarvan kunnen dan weer nieuwe besluiten worden genomen. Eigenlijk willen ze komende zomer al aan de slag, maar dat hangt dus af van onze reactie.”

De gemeente vindt ook dat er rekening gehouden moet worden met de natuur, maar ook met de andere mensen in het gebied. “Er is in het ontwerp rekening gehouden met recreantengroepen, niet alleen wandelaars. Dit is een belangrijk uitgangspunt bij het ontwerpen van een routenetwerk en kwam onder andere in de gesprekken met terreineigenaren aan bod. In de conceptroutes worden drukke wandelgebieden gemeden”, vertelt een woordvoerder van de gemeente.

Niet te vermijden

De mountainbikeroutes in de buurt van Hilvarenbeek liggen nu voornamelijk langs de randen van de bossen. “Het is niet te vermijden dat de natuur wordt verstoord als er zo’n route door het bos wordt aangelegd. We gaan nog wat kwetsbare stukken onderzoeken”, laat Van Mol weten.

Zelfs als er geen routes zijn, zoeken mountainbikers de bossen toch wel op. Dan creëren ze zelf toch al paadjes. “We kunnen er niet op handhaven. Daarom is het goed dat er paden worden gecreëerd waar de mountainbikers ook echt op kunnen blijven”, aldus de natuurvereniging.

Drie routes

Na de zomer van 2023 startte de gemeente met de uitwerking van de opdracht. “Dit deden we met veel betrokkenen: terreineigenaren, mountainbikeverenigingen, dorpscoöperaties, Ondernemend Hilvarenbeek en natuurverenigingen. Er ligt nu een conceptontwerp dat nog niet definitief is en om uitwerking vraagt”, vertelt de woordvoerder.

Luna Kaleas