Het gaat om twee mannetjes en één vrouwtje. De welpen en hun moeder maken het goed en zitten momenteel in het binnenverblijf. Bezoekers van de Beekse Bergen moeten nog even geduld hebben voordat ze een glimp van de Amoertijgerwelpen kunnen opvangen. Naar verwachting zullen de jonge tijgers over ongeveer vier weken voor het eerst te zien zijn.
Christian Meurrens, hoofd dierenverzorging bij Safaripark Beekse Bergen, vertelt dat de moeder de verzorging van de welpen goed oppakt. Het is haar eerste nestje. “De geboorte van deze welpen is waardevol voor het Europese managementprogramma”, vertelt Meurrens.
Bedreigde diersoort
Het Europese managementprogramma (EEP) is onder andere gericht op het genetisch gezond houden van bedreigde diersoorten binnen dierentuinen. Dierentuinen werken daarom nauw samen. Elke soort heeft een coördinator die bepaalt welke dieren met elkaar mogen paren.
De Amoertijger is een van de meest bedreigde katachtigen ter wereld. In de jaren ’40 waren er nog slechts zo’n twintig in het wild. Door verschillende natuurbeschermingsprojecten is dit aantal gestegen naar ongeveer vijfhonderd tot zeshonderd volwassen dieren.
Door verdwijning van leefgebied, onder andere voor landbouw en andere menselijke ontwikkelingen, is hun leefgebied versnipperd geraakt. Ook wordt er illegaal op de tijgers gejaagd, zowel voor hun vacht als vanwege het geloof in veel Aziatische landen dat onderdelen van de tijger als medicijn kunnen dienen.
Via Stichting Wildlife ondersteunt Safaripark Beekse Bergen ook natuurbehoud in het wild. Zo steunt de stichting de Wildlife Conservation Society (WCS), die in 2008 een succesvol programma is gestart om stroperij in beschermde gebieden te bestrijden. Daarnaast zijn er diverse illegale houtkaproutes gesloten die stropers toegang gaven tot het leefgebied van de Amoertijger.
Amoertijgerwelpen maken kennis met de wereld
Tijgerwelpen worden blind geboren en openen pas na zeven tot tien dagen hun ogen. De eerste weken blijven ze dicht bij hun moeder. Vanaf vijf weken beginnen ze vlees te eten, al blijven ze tot zeker drie maanden melk drinken bij hun moeder. Tussen vijf en zes maanden leren ze jagen. Welpen blijven vaak tot wel twee jaar bij hun moeder, zodat ze alle vaardigheden onder de knie krijgen die nodig zijn om zelfstandig te overleven.
LEES OOK:
It’s a girl! Grèvyzebra geboren bij Beekse Bergen
