Draagvlak voor asielopvang in Goirle, maar zorgen over plannen en communicatie

asielopvang
De ingang van het Missiehuis in Goirle (foto: Ritchie van Rijswijk).

Tijdens bewonersavonden in Goirle bleek dat veel inwoners de opvang van asielzoekers ondersteunen, zolang dit kleinschalig blijft en gericht is op gezinnen. Tegelijkertijd zijn er zorgen over de toekomstplannen voor het Missiehuis aan de Tilburgseweg en de communicatie vanuit de gemeente. Deze zorgen sluiten aan bij eerdere berichtgeving in juni, waarin de gemeente en pandeigenaar Glosec drie mogelijke scenario’s voor het pand presenteerden.

Bewoners geven aan dat de huidige opvangsituatie goed verloopt. Er is geen overlast en de focus op gezinnen wordt gewaardeerd. De betrokkenheid van het Rode Kruis bij de begeleiding draagt hieraan bij. Uitbreiding van de opvang, zoals het plaatsen van noodunits in de tuin of het huisvesten van meer bewoners, wordt echter resoluut afgewezen. Een van de scenario’s die Glosec in juni voorstelde, was om de capaciteit van het Missiehuis te vergroten door middel van verbouwingen en extra woonunits.

LEES OOK: Goirle kijkt of en hoe vluchtelingen in het Oude Missiehuis opgevangen kunnen worden

Wantrouwen en kritiek op communicatie

Veel bewoners voelen zich onvoldoende betrokken bij het proces en twijfelen aan de beloftes van de gemeente. In juni gaf de gemeente aan dat de buurtbewoners actief betrokken zouden worden bij de planvorming, maar volgens de aanwezigen op de bewonersavonden is dit tot nu toe onvoldoende gebeurd. Het gevoel dat besluiten al “voorgesorteerd” zijn, zonder dat inwoners tijdig en volledig geïnformeerd worden, vergroot het wantrouwen.

De gemeente stelde eerder dat ze nog geen keuze heeft gemaakt uit de drie scenario’s die Glosec presenteerde. Toch lijkt er bij bewoners angst te leven dat een uitbreiding van het pand – inclusief woonunits in de tuin – al als uitgangspunt wordt genomen.

Geen uitbreiding Missiehuis

Bewoners zijn open voor verlenging van de opvang, maar stellen strikte voorwaarden. De opvang moet kleinschalig blijven, gericht blijven op gezinnen, en tijdelijke noodopvang blijven zonder permanent karakter. Het Missiehuis mag niet verder worden uitgebreid, en goede communicatie is een harde eis. Er is behoefte aan transparantie over de plannen en scenario’s die worden overwogen.

Het verbeteren van de leefomstandigheden voor de bewoners van het Missiehuis werd ook als aandachtspunt genoemd. Zowel het pand als de tuin vragen om beter onderhoud, en er moet meer aandacht komen voor dagbesteding en toekomstperspectief voor de bewoners.

Tijd en betrokkenheid cruciaal

Bewoners pleiten voor meer tijd om de plannen zorgvuldig te bespreken. In juni gaf de gemeente aan dit jaar een besluit te willen nemen over de toekomst van het pand, maar op de bewonersavonden werd aangedrongen op uitstel van de besluitvorming. “Neem de tijd en betrek ons vanaf het begin”, is de belangrijkste oproep van inwoners.

LEES OOK:
Wethouder biedt excuses aan tijdens discussie over opvang vluchtelingen in Goirle

Edita Saakian