Ontdekspoor #3 – Wieke Bout – over organisch tuinieren en place making

In gesprek met Wieke Bout over organisch tuinieren, place making (fijne plekjes maken). Wieke ziet de dingen voor zich in volumes en ziet dus hoe iets kan worden. Een gebogen lijn van een wilgenstaak die het dak van een pavilioen vormt, hoe groot een struik of boom wordt. Maar ook hoe een kruiwagen omgetoverd kan worden tot een comfortabele mijmerplek. Daarmee gaat zij aan de gang en maakt heerlijke plekken. In dit gesprek neemt zij de luisteraars stap voor stap mee hoe ze dit in hun eigen tuin kunnen doen. Experimenteren en tuinieren zonder water geven. In dit seizoen gaat zij graag op strooptocht langs bladkorven en brengt dat voedzame blad naar haar eigen perken met in de komende seizoen weer volop geurende bijenplanten en veel eetbare planten, kruiden en bloemen. We komen door het gesprek op haar wens voor een grid met wilde natuur op daken en gevels in Tilburg. Dit grid wat op strategische plekken, subtiel over de hele stad aanwezig is, is ook voedend voor de overige stadsnatuur en maakt het geheel meer veerkrachtig. Wieke ziet het voor zich. Daar gaan we vast meer over horen.

Voor wie in de eigen omgeving aan de slag wil met vergroening heeft Wieke een tips voor leveranciers hier in de buurt voor biologisch zaad, plant- en pootgoed:

– Tuincentrum Klerks, Peperdtraat 27, Oisterwijk http://www.tuincentrumklerks.nl/  

– Kwekerij Goede-Planten in Haarsteeg bij Den Bosch https://goede-planten.nl/  

Als je iets verder zoekt vind je ook 

– Kwekerij Bastin in Hulsberg, Nuth (Limburg) https://bastin.nl/  

– De Heliant www.deheliant.nl

– De Hessenhof https://www.hessenhof.nl/index.html  

– Van Houtum https://www.kwekerijvanhoutum.nl/  

– De Keltenhof https://www.keltenhof.nl/  

– De Vrolijke Noot https://www.devrolijkenoot.nl/  

Dit is een productie van O N T D E K S P O O R 

Met in de hoofdrol: Wieke Bout, groen onderneemster bij Un Bietje Groen (unbietjegroen.nl). Productie: Lucy Bathgate en Omroep Tilburg. Muziek composities en uitvoering: Sandra Coelers Trombone: Hans Sparla Opname: 3 november 2022, tijdens de nationale Klimaatweek in de Stadskas, in de LocHal in Tilburg.