Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Zorginstelling Thebe doet groter beroep op mantelzorgers

Ouderenzorg | Foto: Pexels.com

TILBURG – Zorginstelling Thebe gaat het verlenen van thuiszorg vanwege de aangescherpte coronamaatregelen verminderen, zo meldt Omroep Brabant op haar website. De zorginstelling is van mening dat het verplegend personeel in de wijken met zo min mogelijk mensen in contact moet komen, als het de richtlijnen van het RIVM wil volgen. Daarom doet Thebe de komende tijd een groter beroep op mantelzorgers om een deel van de zorg over te nemen.

Die beredenering lijkt op het eerste gezicht in strijd te zijn met een ander advies van het RIVM, namelijk dat het contact met ouderen en andere kwetsbare groepen in de samenleving zoveel mogelijk vermeden moet worden. Die regel weerhoudt veel mensen ervan om hun ouders of grootouders te bezoeken.

Woordvoerder Jeroen Hurkens van Thebe ziet het echter anders:  “Bij normale thuiszorg komen onze verpleegkundigen met verschillende patiënten in contact. Daarnaast heeft iedere verpleegkundige zijn eigen diensten, dus komen de patiënten ook nog met meerdere verpleegkundigen in contact. Voor de verpleegkundigen én ouderen zijn dit dus meer dan drie mensen (in de maatregelen staat dat er maximaal drie mensen per dag over de vloer mogen komen, red.). Meestal heb je maar één mantelzorger, dus volgt het de richtlijnen beter dan wanneer wij thuiszorg bieden.”

Toch al op visite

Hurkens stelt dat veel mensen die nu mantelzorger moeten worden vaak toch al op visite komen. “Als het goed is houden deze mensen zich ook voldoende aan de richtlijnen. Net als een zieke verpleegkundige, zal een zieke mantelzorger ook zeker niet langs komen.”

Volgens Hurkens is er geen garantie dat niemand besmet zal raken met het coronavirus, ook niet in de mantelzorg. “Het blijft risicovol. Na overleg met deskundigen zijn we wel tot de conclusie gekomen dat het risico een heel stuk minder is op deze manier. Natuurlijk is het niet ideaal, maar het is voorlopig even niet anders.”

Manon Immerzeel