Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Zo haal je je eindexamens: ‘Stress niet te veel, maar wel beetje’

Podcasters Luuk Zijlmans, Jonas Brock, Lucas Verstappen en Jesse Miltenburg (foto: Omroep Brabant.

De eindexamens starten deze week. Spannende tijden dus, voor scholieren die in hun laatste jaar zitten. Maar hoe kom je die weken een beetje ontspannen door? De makers van de succesvolle podcast Het Tussenuurtje deden vorig jaar hun eindexamens. Voor de scholieren van nu hebben ze wel wat tips: “Neem af en toe een pauze en relax. Stress werkt alleen maar tegen je.”

Luuk Zijlmans, Jonas Brock, Lucas Verstappen en Jesse Miltenburg begonnen, nadat ze alle vier uit de les waren gezet, met een podcast. Dat werd een hit: ze hebben duizenden volgers. Vorig jaar deden ze eindexamen op het Odulphuslyceum in Tilburg. Op ons verzoek maken ze een speciale podcast met tips voor de eindexamenkandidaten van nu.

“Een donkere waas”, zegt Jesse met een lach tegen Omroep Brabant, als hij terugdenkt aan die tijd. Want eigenlijk vond hij het best leuk. Lucas is het met hem eens: “Je krijgt zo’n gevoel van ‘We’re all in this together’. Je krijgt een sterkere band met je jaargenoten.” En Luuk heeft geruststellend nieuws voor de eindexamenkandidaten van nu: “Het was minder zwaar dan we dachten”.

Maar dat geldt niet voor Jonas: “Ik heb er niet van genoten”, zegt hij stellig. “Het duurde veel te lang. Een maand lang blokken, blokken, blokken.” Wat een contrast met Luuk: “Ik heb voor één toets goed geleerd, dat was wiskunde. En voor de rest misschien een uurtje.”

“Op één tiende punt was ik gezakt.”

Luuk slaagde glansrijk. Lucas zakte aanvankelijk, op één tiende punt: “Ik had een 5,2 voor Geschiedenis en ik moest een 5,3 halen.” Hij spitte zijn examen door, om te zien of er ergens een foutje was gemaakt. En jawel: “De coördinator en directeur maakten er werk van en de volgende ochtend kreeg ik een telefoontje dat ik alsnog was geslaagd.”

De vier hebben nog wel wat tips voor de eindexamenkandidaten van nu. “Schrijf zo veel mogelijk op, er is altijd wel iets goed”, zegt Jonas. “Tenzij je weet dat het echt onzin is. En je moet ook niet twee antwoorden geven”, nuanceert Lucas.

“Ga tien minuten eten.”

Luuk: “De examens zijn lang. Wel drie uur. Als je op de helft bent en je zit er even doorheen, neem een pauze. Ga tien minuten eten. Die tijd heb je gewoon.”

Lucas: “Neem de tijd. Stress niet te veel, maar wel een beetje.” Jesse: “Het komt sowieso goed. Er staat maar één jaar op het spel.”

Als je geslaagd bent, wordt het leven alleen maar leuker, daar zijn de vier het roerend over eens. “Lekker op vakantie, naar de zon!”, roept Jonas. De jongens studeren inmiddels allemaal. Lucas organisatiewetenschappen, Jesse en Luuk sociologie en Jonas business innovation entrepeneurship. Luuk gaat er volgend jaar economie en bedrijfseconomie naast doen.

“Klote op de middelbare school is dat je niet zo veel vrijheid hebt. Dat heb je echt veel meer op de universiteit”, vindt Jesse uit. Luuk: “Je moet even deze weken door. Dan begint het pas!”

LEES OOK: Slap geouwehoer levert vier Tilburgse jongens veel luisteraars op

Omroep Brabant