Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Zeventig vluchtelingen krijgen noodopvang in Goirle

In het oude missiehuis is plek voor zeventig vluchtelingen (beeld: Google Maps).

In een gebouw aan de Tilburgseweg in Goirle komen 1 december zo’n zeventig vluchtelingen te wonen. Het gaat om tijdelijke opvang tot mei 2023.

De helft van de vluchtelingen komt uit Syrië en het gaat vooral om gezinnen. Op dit moment verblijven ze in een crisisnoodopvang in Rucphen, maar dat gaat 1 december sluiten. Daarom verhuizen ze komende donderdag naar het oude missiehuis, samen met medewerkers van het Rode Kruis en de beveiligers.

Avondklok voor vluchtelingen
Het Rode Kruis coördineert de opvang van de vluchtelingen. Eén van de huisregels binnen de opvang is de avondklok. Tussen 22.00 uur ‘avonds en 08.00 uur s ‘ochtends mogen bewoners van de noodopvang niet naar buiten. “Als je met zoveel mensen samenleeft in één gebouw, wil je toch voorkomen dat er geluidsoverlast is van mensen die over de gangen lopen bijvoorbeeld”, legt een woordvoerder van het Rode Kruis uit.

In het gebouw zijn 24 kamers voor families of een paar alleenreizende mensen samen. Er is een eetzaal met keuken. Daar koken en eten de bewoners samen. Er zijn ook een gezamenlijke huiskamer, sanitair, een dokterspost en een kantoor van het Rode Kruis en de beveiliging. De bewoners houden zelf het gebouw en de tuin bij. De kinderen krijgen onderwijs.

Edita Saakian