Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

YoCoJoin: Nieuw Europees project voor en door jongeren

Omroep Tilburg heeft een EU-project binnengehaald om de samenwerking aan te gaan met lokale media instellingen in zes Europese landen. Het project genaamd YoCoJoin staat in het teken van jongeren lokaal nieuws te laten maken. ‘’Understanding local media by making it!”

Youth Community Journalism Initiative laat jongeren het belang van de lokale journalistiek ervaren. ‘Dat doe je niet alleen door ze te stimuleren om lokaal nieuws te lezen of te kijken, maar ook door ze het zélf te laten maken’’, zo laat de omroep weten. De nieuwsredactie van Omroep Tilburg gaat het project coördineren.

T-reporters
“In Tilburg zijn wij drie jaar geleden begonnen met ‘T-reporters’. Dit is een diverse groep jongeren die onder begeleiding van de omroep journalistieke items maakt’. ‘Als omroep zien we op deze manier wat jongeren bezighoudt en wij leren ze weer anders te kijken naar hun directe leefomgeving.”

Zo verdiepen de reporters zich in lokale onderwerpen zoals de gemeentepolitiek, maar leren ze ook ‘wereldnieuws’ naar lokaal nieuws te vertalen. Omdat de jongeren zelf als reporter aan de slag gaan, kruipen ze ook echt in de rol van journalist.

De Tilburgse wethouder Yusuf Çelik (Mediabeleid) is trots op het binnenhalen van dit EU-project door Omroep Tilburg: “In Tilburg maken we ons sterk voor de lokale media en journalistiek en hun informerende, controlerende en verbindende functies. Daarmee zetten we in op een toekomstbestendige journalistieke infrastructuur die past bij Tilburg. Dit project is een mooi voorbeeld dat daaraan bijdraagt: voor en met jongeren in Tilburg aan de slag met het lokale nieuws”. 

Europese samenwerking
De zes lokale media instellingen die het project onder leiding van Omroep Tilburg gaan uitvoeren komen uit de hoofdsteden van Ierland, België, Servië, Slovenië, Hongarije en Malta. Per organisatie krijgen dertig jongeren de kans om tijdens het project als reporter aan de slag te gaan.

De jongeren mogen onder begeleiding van de lokale media zélf invulling geven aan het project. Het hoofddoel blijft hetzelfde: jongeren laten spelen met de grondbeginselen van de journalistiek, jongeren anders naar hun eigen leefomgeving laten kijken en jongeren social media als nieuwsmedium laten gebruiken.

Vooral in het gebruik van social media als nieuwsmedium is de omroep geïnteresseerd. “Niet alleen omdat wij daar als omroep nog veel over kunnen leren, maar ook omdat je zo jongeren helpt om social media op een andere manier te laten gebruiken”.

Aftrap
Het project wordt uitgevoerd in het kader van Journalism Partnerships onderdeel van het Europese programma Creative Europe. YoCoJoin start september 2023 in Tilburg met een conferentie waarbij alle internationale partners vertegenwoordigd zijn. Na twee jaar worden de resultaten van YoCoJoin aan twintig andere Europese landen in Brussel gepresenteerd met als doel om het concept van Youth Community Journalismook te continueren in de rest van Europa.

Omroep Tilburg