Witteveenlezing – Democratie, eigendunk en zelfbedrog

Tilburg – Politiek journalist Tom-Jan Meeus reflecteert op de samenleving in deze vierde Willem Witteveenlezing. Een lezing over de burger als product, de politiek als knecht, online vrijheid als leugen. Oftewel over de ‘ondermijning van het democratiebesef’.

In deze lezing plaatst Tom-Jan Meeus, politiek journalist bij het NRC, dergelijk veranderend democratiebesef in de context van een ‘algemeen verlies van (gemeen)schappelijkheid’ in het openbare debat.

Meeus wijt dat aan wat hij ‘de liberale overwinning’ noemt: het stimuleren van individualiteit zou een democratiebesef creëren dat eigenbelang uitvergroot en empathie doet krimpen. En op wereldschaal schept het een verdienmodel waarbij bedrijven en investeerders gratis diensten aanbieden om het gedrag van de afnemers van die diensten als product door te verkopen.

De Willem Witteveenlezing is gewijd aan prof. Willem Witteveen van Tilburg Law School, die samen met zijn vrouw en dochter omkwam bij de aanslag op de MH17. Tilburg University wil zijn gedachtegoed, dat gevormd is door een humanistische en academische traditie en een scherp gevoel voor rechtvaardigheid, blijvend herinneren door de Willem Witteveenlezing jaarlijks te organiseren.

DZ 1, Dantegebouw, Tilburg University | di 18 dec | 16.00-17.30 uur | toegang gratis, aanmelden gewenst via https://forms.tilburguniversity.edu/678

Omroep Tilburg