Wietexperiment in onder andere Tilburg uitgesteld

Het wietexperiment dat van start zou gaan in het najaar in verschillende Nederlandse steden, wordt voor onbepaalde tijd uitgesteld. Het experiment zou ook in Tilburg van start gaan. Het zou een test zijn om te kijken of er legale levering, inkoop en verkoop van cannabis mogelijk zou zijn. De telers zouden meer tijd nodig hebben om hasj van goede kwaliteit te leveren.

De Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch deelt deze informatie in een brief aan zijn gemeenteraad. Deze stad zou ook meedoen aan het experiment met tien andere steden, waaronder Tilburg. Het experiment met de gesloten coffeeshopketen moet uitwijzen of het haalbaar is om de teelt van cannabis legaal te maken. Nu moeten coffeeshops het nog illegaal verkrijgen. Dit maakt dat er veel negatieve effecten zijn, zoals criminaliteit, gezondheidsproblemen en overlast.

Wanneer het project nu wel van start kan gaan is nog onduidelijk. De telers waren gekozen na een strenge procedure en wanneer zij aangeven genoeg kwalitatieve cannabis aan te kunnen bieden, kan het project van start gaan. Marcouch legt uit dat de ministers van Justitie en Volksgezondheid de burgemeesters op de hoogte houden.

Julia Meijer