Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Wachttijd voor paspoort en rijbewijs verdubbeld in Tilburg

Tilburgers die een nieuw paspoort, rijbewijs of ID-kaart nodig hebben, moeten tot tien dagen wachten op hun documenten. Normaal gesproken duurt dat vijf dagen. De verdubbeling van de wachttijd valt mee. In andere steden moet je tot wel drie maanden geduld hebben.

Van extreme wachttijden is dus geen sprake in Tilburg. Binnen tien werkdagen na het aanvragen van een nieuw identiteitsbewijs, kan je die ophalen bij de gemeente. “Dat heeft nu vooral te maken met het seizoen, maar dat is elk jaar”, laat een woordvoerder weten.

Wat nu wel meespeelt volgens de gemeente Tilburg, is dat er meer gereisd wordt sinds de coronamaatregelen zijn afgeschaft. “Daarnaast is er een tekort aan personeel en zijn ervaren ambtenaren die met pensioen gaan lastig te vervangen.” In combinatie met de seizoensdrukte, zorgt dat voor langere wachttijden voor identiteitsbewijzen.

Drie maanden
Twee weken wachten op paspoort, ID-kaart en rijbewijs valt mee. Volgens het Algemeen Dagblad kan de wachttijd in andere gemeenten enorm oplopen. In Eindhoven moet je bijvoorbeeld al drie weken wachten. Dat valt echter in het niet bij Zoetermeer waar je zeven weken geduld moet hebben. Den Haag spant de kroon met twaalf weken.

De lange wachttijden komen onder meer door de Oekraïense vluchtelingenstroom en de organisatie van de gemeenteraadsverkiezingen. Daarbij komen ook nog, achterstanden uit de coronapandemie, ziekmeldingen nu, personeelstekorten en heel veel vragen over compensatieregelingen en belastingen. Het zorgt ervoor dat gemeenteambtenaren omkomen in het werk en wachtlijsten ontstaan.

Wees op tijd
In Tilburg valt dat dus allemaal nog mee. “We roepen inwoners wel op alert te blijven op het verlopen van hun documenten en tijdig nieuwe aan te vragen.” Want alles op het laatste moment regelen, raadt de gemeente nu af vanwege de langere wachttijden.

Collin Beijk