Vier honden dood in Tilburg na vergiftiging

Foto: Politie

Er zijn vier honden overleden in Tilburg-Noord nadat ze vergiftigd zijn. De politie waarschuwt hondeneigenaren voor vergiftigde worst die wordt achtergelaten op de grond. Vrijdagochtend is zo’n worst gevonden in het parkje naar het Von Weberpad.

Bij de politie zijn er sinds eind december meerdere meldingen bij de politie binnengekomen dat er honden vergiftigd zijn. Daardoor zijn zeker vier honden overleden. De dieren hadden even daarvoor allemaal een wandeling gemaakt over groenstroken in de wijk De Lijnse Hoek in Tilburg-Noord.

Muilkorf
Hondeneigenaren worden door de politie gewaarschuwd voor de vergiftigde worsten in Tilburg-Noord. Baasjes moeten extra alert te zijn tijdens het wandelen met de hond in de omgeving van het Von Weberpad, de Eccardstraat en de Bachlaan. “Houd de hond aangelijnd en let goed op dat de hond niets eet”, adviseert de politie.

Dierenarts Anne Bossink van Vets Place adviseert baasjes een muilkorf te overwegen, in gebieden waarvan bekend is dat er vergiftigd eten wordt achtergelaten. “Het is stom, maar het is wel de beste preventie. Zeker bij honden die erom bekend staan dat ze van straat of thuis van alles opeten. Labradors bijvoorbeeld.”

Snel handelen
Bossink is er duidelijk over wat baasjes moeten doen als ze het vermoeden hebben dat hun hond vergiftigd is. “Naar de dierenarts, meteen. Wij kunnen dan samen met het vergiftingscentrum vaststellen wat voor type gif er is gebruikt en waarmee we hond zo veilig mogelijk kunnen laten braken.” Als een hond binnen vier uur na inname braakt, is de maag in principe leeg.

Volgens de dierenarts is er wel een grote kanttekening. “Je merkt niet altijd dat je hond vergiftigd is en als je het merkt is het soms ook te laat.” Ze hamert er daarom op om ook bij de geringste twijfel, toch zo snel mogelijk naar de dierenarts te gaan. “Wij kunnen een hond veilig laten braken en indien nodig een infuus geven.”

Nachtmerrie
Bossink was nog niet op de hoogte van de vergiftigingen, maar schrikt ervan. “Ik ben zelf ook hondeneigenaar en dit is je ergste nachtmerrie.” Daarom hoopt ze ook dat Tilburgers goed opletten als ze wandelen met hun viervoeter en handelen als het toch mis gaat.

De politie roept mensen op verdachte situaties te melden. “Bijvoorbeeld dat iemand worst neerlegt of dat worst gevonden wordt.”

Collin Beijk