Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Up-New centra: Midpoint Brabant wil de regio meer circulair maken

Midpoint Brabant streeft met de lancering van de Up-New centra naar een veerkrachtig en circulair Midden-Brabant.
Ecologisch gelooid leder | Foto: Alphenberg Waalwijk

TILBURG – Onder de naam Up-New lanceert Midpoint Brabant een programma als stimulans om de regio meer circulair te maken. De komende jaren verschijnen in Midden-Brabant Up-New centra waar je kunt zien hoe efficiënt hergebruik in de praktijk werkt. Ook komt er een online portaal voor informatie, inspiratie en contacten. Bedrijven uit de regio krijgen de mogelijkheid om gebruik te maken van advies en ondersteuning door Midpoint om innovatieve ideeën van de grond te krijgen.

Als samenwerking tussen ondernemers, onderwijs, overheid en maatschappelijke partners streeft Midpoint Brabant met het naar voren brengen van de Up-New centra naar een veerkrachtig en meer circulair Midden-Brabant.

Up-New centra in de regio

Up-New centra fungeren als ontmoetings- en werkplekken die zijn gericht op circulaire innovatie in de maakindustrie.

In het Drögepand naast het TextielMuseum in Oud-Noord komt Up-New Textiles, naar het zich laat aanzien in 2022. Midpoint, TextielMuseum, TextielLab en Wolkat gaan dit runnen. Bezoekers zien en voelen hier dan hoe hergebruik van textiel precies werkt.

In de Langstraat komt er als eerste een centrum dat zich richt op leer en mode. Het is een samenwerking van Midpoint Brabant, gemeente Waalwijk en Leather Made Smart. Ook is het een initiatief van ondernemers uit de regio die zich richten op het uitdragen van de leus ‘de meest slimme schoenen- en lederregio’. Het plan is om samen met het Leder- en Schoenmuseum de plaats van het Up-New Leather centrum te kiezen. Als tweede komt er een centrum in Dongen dat zich richt op leer.

Bij de milieustraat in Tilburg-Oost komt een Up-New centrum voor ontvangst van goederen die consumenten afdanken. In dit centrum gaan het Brabants Afval Team, La Poubelle en Kringloop Tilburg met Midpoint en het Kennispact MBO samenwerken om er de berg afval te verkleinen. Dit gebeurt door spullen een tweede leven te geven door ze te pimpen, te repareren of te demonteren in componenten die geschikt zijn voor hergebruik of recycling. Kortom, de gebrachte spullen krijgen weer waarde. Zo krijgen brengers het besef dat ze iets van waarde achterlaten in plaats van dat ze ‘rommel dumpen’.

Ook zijn er plannen voor Up-New centra voor andere sectoren, zoals food en Smart Industry. Voor de maakindustrie, logistiek en leisure, komen er aparte programma’s. Het toepassen van ICT, het verwerken van big data, de overgang naar groene energie en de ontwikkeling van de arbeidsmarkt staan daar centraal in.

Flink aan de bak

Herman Gels, manager van Midpoint, licht de plannen toe: “Om de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de VN te halen, zullen we ook in Midden-Brabant flink aan de bak moeten. Want ons doel is om de regio samen in 2030 voor 50% en in 2050 100% circulair te maken.”

Kees-Luc Simons